NVIDIA luopuu Max-Q- ja Max-P -merkinnöistä Ampere-mobiilinäytönohjaimien kohdalla

22.01.2021 18:22 | Muropaketin toimitus

Max-Q- ja Max-P -merkinnöistä luopuminen tarkoittaa käyttäjälle sitä, ettei tämä voi hankintaa tehdessä tietää, onko kyseessä virtapihi Max-Q -versio vai suorituskykyyn painottuva Max-P -mobiilinäytönohjain.

NVIDIA julkisti CES 2021 -messujen yhteydessä pitämässään keynote-puheessa uudet GeForce RTX 3000 -mobiilinäytönohjaimet. Uuden sukupolven myötä näytönohjaimissa ollaan luovuttu tutuksi käyneistä Max-Q- ja Max-P -merkinnöistä.

Kaksikosta Max-Q -merkintä oli huomattavasti yleisempi. Mobiilinäytönohjaimissa Max-Q tarkoitti hillitympää TDP-arvoa ja samalla myös alempia kellotaajuuksia ja sitä kautta myös vaatimattomampaa suorituskykyä. Merkintöjen poistuessa kuluttaja ei pysty varmuudella tietämään, millaista suorituskykyä odottaa kannettavan näytönohjaimelta.

Pahimmillaanhan tilanne voi olla se, että muodollisesti tehokkaampi näytönohjain ei pärjää vaatimattomammalle mallille, koska virrankulutusta on rajoitettu tehokkaammasta. Esimerkiksi GeForce RTX 3070 ei välttämättä pärjää suorituskyvyssä GeForce RTX 3060 -mallille, koska jälkimmäinen on konfiguroitu hyödyntämään 115 watin sallittua TDP-arvoa.

GeForce RTX 3080 -mallissa TDP-arvon rajat ovat 80 – 150+ wattia, GeForce RTX 3070 -mallin TDP-arvon rajat ovat 80 – 125 wattia ja GeForce RTX 3060 -mallin 60 – 115 wattia.

Pikaisella tarkastuksella eri valmistajien kannettavien tietokoneiden spekseistä Max-Q -merkintää ei löydy eikä myöskään näytönohjaimen TDP-arvoa, joka voisi antaa edes pientä osviittaa siitä, mitä näytönohjaimelta odottaa.