Nvidia rajoittaa GeForce RTX 3060 -näytönohjainten käyttöä kryptovaluuttojen louhinnassa – rajoitus ei ole käyttäjien poistettavissa

19.02.2021 15:55 | Muropaketin toimitus

Näytönohjaimilla on tällä hetkellä valtava kysyntä ja ne kärsivät vakavista toimitusvaikeuksista. Osasyynä tähän on kryptovaluuttojen arvon kasvu ja louhinnan suosio. Nvidia pyrkiikin pitämään huolen siitä, etteivät GeForce RTX 3060 -näytönohjaimet valuisi kryptovaluuttaa louhivien käyttäjien käsiin.

Nvidia GeForce RTX 3060 12GB -näytönohjaimissa on ohjelmallisesti toteutettu rajoitin, joka tekee Ethereum-kryptovaluutan louhinnasta kyseisellä näytönohjaimella kannattamattoman hidasta. Nvidian mukaan ajurin, näytönohjaimen ja BIOSin välinen kättely takaa, etteivät käyttäjät pysty poistamaan tai kiertämään rajoitinta.

Rajoittimen tarkoituksena on, että pelaajat ja muut tehokasta näytönohjainta kaipaavat käyttäjät pääsisivät nauttimaan RTX 3060 -näytönohjaimista, eivätkä ne päätyisi ”vain” kryptovaluuttan louhintakäyttöön näytönohjaimen tullessa piakkoin myyntiin.

Vastaavaa rajoitusta ei löydy kalliimmista GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimista, eikä Nvidia aio lisätä vastaavaa rajoitusta jo myytyihin näytönohjaimiin. Kryptovaluutan louhijoita varten Nvidia on puolestaan lanseerannut omat CMP-tuotteensa, joista on karsittu pois kryptovaluutan louhimista varten turhat ominaisuudet, kuten näyttöliitännät.