UUSIMMAT

NVIDIAlta uudet WHQL-ajurit – mukana ShadowPlay pelivideoiden tallentamiseen

28.10.2013 20:38 | Ville Suvanto

NVIDIA julkaisi viikko sitten WHQL-hyväksytyt GeForce 331.58 -ajurit, joita mainostettiin pakolliseksi päivitykseksi kaikille Batman: Arkham Origins- ja Battlefield 4 -pelien pelaajille, joilla on käytössä GeForce-tuoteperheen näytönohjain. Nyt NVIDIA on tuupannut uunista ulos GeForce 331.65 -ajurit, jotka ovat niin ikään WHQL-hyväksytyt.

GeForce 331.65 -ajurit on aiempien ajureiden tavoin kohdistettu Battlefield 4 -pelille, jonka julkaisu tapahtuu tämän viikon aikana eri puolilla maapalloa. Suomen julkaisu tapahtuu perjantaina. Lisäksi ajureissa on keskitytty parantamaan Call of Duty -pelisarjan Ghosts’n pelikokemusta.

Yksi merkittävin uudistus ajureissa on GeForce Experience 1.7, joka tukee GameStream- ja ShadowPlay-ominaisuuksia. GameStream mahdollistaa GeForce-tuoteperheen näytönohjaimilla pelattavien PC-pelien striimaamisen SHIELD-pelilaitteeseen.

Beeta-asteella oleva ShadowPlay on suunnattu pelaajille ja pelitaltiointiin. Sen Shadow-tila tallentaa jatkuvasti peliä tietyn mittaisella jaksolla ja käyttäjä voi napin painalluksella tallentaa videon tietokoneelleen talteen. Käytännössä ominaisuus mahdollistaa sen, ettei käyttäjän tarvitse jatkuvasti tallentaa gigatavutolkulla pelistä videota talteen, vaan ainoastaan ne kohdat, jotka näkee tarpeellisiksi. Käyttäjä voi aloittaa ja lopettaa tallentamisen myös haluamassaan kohdassa, ja kaksi edellä kuvattua käyttötapausta toimivat tarpeen vaatiessa rinnakkain.

ShadowPlay käyttää hyväkseen GeForce GTX 600- ja 700-tuoteperheiden näytönohjaimien grafiikkapiireihin integroitua H.264-videoenkooderia ja ominaisuuden käyttäminen kuluttaa suorituskykyä minimaalisen vähän. NVIDIAn mukaan tyypillinen käyttöaste on viiden prosentin luokkaa ja vaativimmissa kohdissa se voi nousta kymmeneen prosenttiin. SLI-konfiguraatioissa kulutus saattaa olla suurempi.

Videota voi tallentaa 15, 22 tai 50 Mbps -laadulla. Windows 8 -käyttäjille käsin tallennettavan videon pituus on rajoitettu tallennuskapasiteetin mukaan, kun taas ShadowPlayllä maksimipituus on 20 minuuttia. Windows 7:llä ShadowPlayn maksimipituus on 10 minuuttia ja käsin tallennettuna tiedoston koko voi olla maksimissaan 3,8 gigatavua.

ShadowPlay toimii ainoastaan koko ruudun peleissä ja on rajoitettu DirectX-rajapinnan 11-, 10- ja 9-versioille. Vaatimuksena on GeForce GTX 650 tai sitä suorituskykyisempi työpöytänäytönohjain.

GeForce, Lehdistötiedote

Muropaketin uusimmat