Nvidian seuraavan sukupolven Ada Lovelace -näytönohjaimet ovat tulossa vuonna 2022

30.11.2021 15:15 | Muropaketin toimitus

Nvidian uusimman sukupolven näytönohjaimia on ollut heikosti saatavilla, mutta se ei menoa hidasta. Uusi sukupolvi on sekin jo tulossa.

Nvidian seuraavan sukupolven GeForce RTX 4000 -sarjan pelinäytönohjaimet ovat nykyisten tietojen perusteella tulossa vuonna 2022. Uudet näytönohjainpiirit perustuvat nykyisen Ampere-sukupolven sijaan Ada Lovelace -grafiikkasuoritinarkkitehtuuriin.

Uudet näytönohjaimet ovat saamassa loogisella tavalla tuoteperheen nimekseen GeForce RTX 4000. Odotettavissa on siis esimerkiksi GeForce RTX 4080- ja GeForce RTX 4090 -näytönohjaimia.

Uudet grafiikkasuorittimet tulevat hyödyntämään taiwanilaisen piirijätin TSMC:n viiden nanometrin valmistusprosessia. Viivanleveydestä on huhuiltu jo aiemmin, mutta nykyiset tiedot viiden nanometrin prosessista kumpuavat melko varmoista lähteistä taiwanilaisista tehtaista.

Nvidian näytönohjaimet tulevat kilpailemaan heidän arkkivihollisensa AMD:n RDNA3-arkkitehtuuriin perustuvia Radeon RX 7000 -näytönohjaimia vastaan. Jää nähtäväksi, pystyykö AMD haastamaan Nvidian samaan tapaan kuin AMD on haastanut viime vuosina Intelin suoritinmarkkinoilla.