Uusimmat

Odotetut Arm-pohjaiset Windows-kannettavat tulivat myyntiin – tällainen on hintataso

Kuva: Asus

18.06.2024 18:09 Muropaketin toimitus

Snapdragon X Elite -suorittimia käyttäviä kannettavia on saapunut nyt myyntiin. Niitä löytyy suomalaistenkin kauppojen listoilta.

Ainakin Microsoft odottaa Arm-pohjaisista Windows-tietokoneista haastajaa Applen kannettaville tietokoneille. Arm-suorittimien etuna on niiden virtapihiys – suorituskyvystä ainakaan liiemmin tinkimättä.

Suorittimet toimivat Windows on Arm -käyttöjärjestelmässä. Käyttökokemus on pitkälti sama kuin tavallisessa Windowsissa, jota ajetaan x86-tyyppisellä suorittimella. Myös pelit toimivat: Suurin osa PC-peleistä toimii Qualcomm Snapdragon X Elite -suorittimella – muutama asia huomioitava

Uudet Arm-kannettavat ovat tulevien Intel Lunar Lake -suorittimien tapaan Copilot+-tietokoneita. Se tarkoittaa, että niissä on tarpeeksi kyvykäs tekoälypiiri Microsoftin tekoälysovellutusten ajamiseen.

Tällaisia sovellutuksia voi olla jatkossa monenlaisia, yhtenä esimerkkinä esimerkiksi Paint-sovelluksen Cocreator, joka avittaa kuvien luomisessa. Microsoftin Auto SR puolestaan on automaattinen superresoluutiotekniikka, joka voi auttaa parantamaan pelien suorituskykyä.

Googlauksen perusteella Suomesta löytyy myynnistä ainakin kannettavat tietokoneet Asus Vivobook S 15 15,6″ ja Lenovo Yoga Slim 7x 14,5″. Hintataso on 1500 euron tienoilla, mutta ainakin Snapdragon X Plus -kannettavia tulee saamaan halvemmallakin. Tuotteita on tulossa myös merkeiltä Acer, Dell, HP, Lenovo, Samsung ja Microsoft.

LUE MYÖS: Microsoft lisää käyttäjien tarkkailua Copilot-ominaisuuden kautta – katsoo ”olan yli” tekoälykehotteita sekä estää ja tallentaa niitä