Uusimmat

Onko vuosi 2013 Linux-pelaamisen läpimurtovuosi?

31.12.2012 14:56 Ville Suvanto

Linuxiin keskittyvä Phoronix-sivusto pohtii uutisessaan Linux-pelaamista tällä hetkellä ja sitä, onko ensi vuosi vihdoin Linux-pelaamisen läpimurtovuosi. Linux on ollut vuosikaudet pelaamisessa altavastaajan roolissa, vaikka sille on antanut tukea suurista pelitaloista muun muassa id Software (Quake, Doom jne.) ja Epic Games (Unreal, Gears of War jne.).

Yksi merkittävä piristysruiske on ollut Valve, joka ilmoitti syksyllä kehittävänsä Steam-ohjelmistojakoalustasta Linux-versiota ja se siirtyi hiljattain avoimeen beetatestaukseen. Saatavilla on useita pelejä, mutta suuret pelit uupuvat edelleen. Valvelta on omalta osaltaan luvassa ainakin Left 4 Dead 2, Half-Life 2 ja Counter-Strike: Global Offensive, ja tulevaisuuden kannalta tilanne on aiempaa parempi, kun kehitys tapahtuu Linux-alusta huomioiden.

Lisäksi Valve paljasti olohuoneisiin suunnitellun Linux-pohjaisen pelikonsolin, joka pyörii Steam-perustalla. Konsolin myynti on määrä aloittaa vuoden 2013 aikana. Joulukuussa julkaistiin ensimmäinen Unreal Engine 3:a käyttävä Linux-peli Dungeon Defenders ja oletettavasti ensi vuoden puolella luvassa on lisää samaiseen pelimoottoriin perustuvia pelejä. Näillä näkymin Unity 4- ja Torque-pelimoottorit ollaan myös kääntämässä Linux-yhteensopiviksi ja pelitaloista muun muassa Eqosoft, THQ ja Overhaul Games ovat ilmaisseet kiinnostuksensa Linuxia kohtaan.

NVIDIA on saanut osakseen paljon negatiivista palautetta Linux-tarjonnastaan ja muun muassa Linus Torvalds haukkui sitä kovasanaisesti aiemmin tänä vuonna. NVIDIA on kuitenkin osoittanut merkkejä ryhdistäytymisestä julkaisemalla uusia Linux-ajuriversioita sekä avoimen lähdekoodin 2D-ajurit.

 

Suuria ongelmia edelleen ratkottavana

Linux-pelaamisessa on kuitenkin edelleen paljon suuren luokan ongelmia, joita ei ratkota kuukausissa. Avoimeen lähdekoodiin perustuvien näytönohjainajureiden kehitys vaatii panostusta ja OpenGL-suorituskyky laahaa pahasti näytönohjaimien tarjoaman potentiaalin perässä. Lisäksi Linux-ajurit kärsivät vajavaisista virranhallinta-, reunojenpehmennys-, SLI- ja muun muassa CrossFireX-ominaisuuksista. Rautapuoli on tuettuna Linuxissa varsin hyvin, mutta pelaamiseen kohdistettujen hiirien ja näppäimistöjen erikoisnäppäimien tuki on puutteellinen.

Pelien osalta avoimen lähdekoodin tarjonta ei vastaa Windows-tarjontaa niin määrällisesti kuin ei myöskään laadullisesti. Tarjolla on ainoastaan muutamia laadukkaita avoimen lähdekoodin pelejä, jotka perustuvat pääosin id Softwaren julkaisemiin pelimoottoreihin. Lisäksi Linux-pelikehittäjistä on pulaa, jotka kääntäisivät pelejä Linuxille ja suurin osa luottaa Ryan Gordonin osaamiseen.

Phoronix, 2013 Is Going To Be The Year Of Linux Gaming

Phoronix, The Problems Right Now For Gaming On Linux

Muropaketin uusimmat