OpenAI julkaisi työkalun tekoälytekstin tunnistamiseen – moni osa-alue kuitenkin ontuu

03.02.2023 21:16 Muropaketin toimitus

Tekoälytekstin tunnistaminen olisi tervetullut esimerkiksi opettajille, jotta he tietäisivät ovatko heidän oppilaansa tehneet läksynsä itse – vaiko tekoälyn avittamana. ChatGPT:n kehittäjä OpenAI vastaa tähän huutoon.

ChatGPT on aiheuttanut huolta niin työntekijöiden kuin opettajienkin keskuudessa. Jotkut saattavat pelätä menettävänsä työnsä tekoälyn takia, ja opettajat puolestaan aavistelevat opiskelijoiden hyödyntävät koulutehtävien raapustelussa ChatGPT:tä.

OpenAI:n julkaisema Classifier-työkalu yrittää avittaa opettajia ja muita tahoja, jotka haluavat tarkistaa, onko teksti luotu tekoälyllä vai ei. Työkalussa vain on ongelma – sitä voi huijata melko helposti, eikä se myöskään toimi kuin englanninkielellä.

OpenAI:n omien kokeilujenkin perusteella noin neljännes tekoälytekstistä jäi tunnistamatta. Lisäksi alle tuhat merkkiä sisältävät tekstit ovat vaikeita pähkinöitä Classifierille, ja koodia se ei osaa analysoida lainkaan. Ihminen voi myös editoida tekstiä niin, ettei Classifier tunnista sitä tekoälyn luomaksi.

PC Worldin mukaan tarjolla on  parempikin työkalu kuin Classifier. Hive Moderation on ilmainen tekoälytunnistin, joka vaikuttaisi toimivan paremmin. Classifierkin toki saattaa jatkossa kehittyä paremmaksi.

Tekoälyllä saattaa olla tunnistimista huolimatta suuria vaikutuksia koulujen ja opiskelijoiden arkeen. Pennsylvanian yliopiston professori Christian Terwiesch näkee, että opetussuunnitelmat tulevat muuttumaan tekoälyn myötä. Voit lukea asiasta lisää täältä: Tekoäly ChatGPT läpäisi arvostetun MBA-tutkinnon – professori uskoo liiketalouden opiskelun nyt muuttuvan