UUSIMMAT

Outo miljoonien dollareiden kyberrikos ihmetyttää – hakkerit palauttivat rahat kahden päivän päästä

26.04.2020 17:04 | Muropaketin toimitus

BBC kertoo kyberrikollisista, jotka varastivat peräti 23 miljoonaa euroa. Oudon tapauksesta tekee se, että mysteerihakkerit palauttivat rahat kaksi päivää teon jälkeen.

Rikos tapahtui kiinalaisessa kryptovaluuttoihin erikoistuneessa dForce-palvelussa. Noin 9,3 miljoonaa euroa vietiin Ethereum-valuuttana ja sama summa myös Yhdysvaltain dollariin kytkettyinä digitaalisina valuuttoina. Noin 3,7 miljoonaa euroa vietiin muina kryptovaluuttoina.

Jostain syystä kahden päivän kuluttua suurin piirtein sama summa palautettiin takaisin. Ja vielä oudomman tapauksesta tekee se, että varat palautettiin erilaisina kryptovaluuttoina kuin ne vietiin.

Tapauksesta tiedetään se, että hakkerit ottivat pian ryöstön jälkeen yhteyttä ja keskustelivat dForcen kanssa. Pörssin perustaja Mindao Yang sanoi tapauksen vahingoittaneen käyttäjiä, yhteistyökumppaneita, muita perustajia sekä Yangia henkilökohtaisesti – myös Yangin varat nimittäin varastettiin.

Coin Telegraphin mukaan merkit viittaavat siihen, että hakkerit tekivät virheen, joka olisi johtanut heidän kiinnijäämiseensä. Tämän vuoksi varat väitetysti palautettiin – ja Yangin mukaan valuutat palautetaan niiden oikeille omistajille.

Huolimatta onnellisesta lopusta dForcea on kritisoitu huonosta kyberpuolustuksesta ja siitä, että sen alusta olisi varastettu ja muokattu Compound-nimisestä ohjelmistosta.

PeckShield -teknologiablogin mukaan hakkereiden hyökkäyksessä järjestelmä huijattiin uskomaan, että rahoja talletettiin kun niitä siirrettiinkin pois.