Uusimmat

Pakotteet Kiinaa vastaan näkyvät – piiriteollisuus on jo viisi sukupolvea länsimaita jäljessä

Kuva: @ Pixabay

18.08.2023 20:52 Muropaketin toimitus

Kiina jää teknologisessa kilpailussa länsimaita entistä enemmän jälkeen.

DigiTimes kertoo merkittävän kiinalaisen Advanced Micro-Fabrication Inc. -yrityksen toimitusjohtajan Gerald Yinin sanoneen vastikään haastattelussa, että he olivat piirivalmistuksessa kolme sukupolvea länsimaita jäljessä vuonna 2020. Yin kuitenkin sanoi perään, että ero on nyt viisi sukupolvea, ja että välimatka länsimaihin voi vielä kasvaa.

Taustalla on Yhdysvaltojen asettamat pakotteet Kiinalle, joita on perusteltu eri tavoin. Syitä ovat muun muassa väitetty teknologiateollisuuden yhteistyö Kiinan armeijan kanssa, vakoilu, ihmisoikeuskysymykset esimerkiksi uiguurien sorron suhteen sekä Venäjän sodan tukeminen Ukrainaa vastaan.

Viimeiset kaksi Yhdysvaltain hallitusta on asettanut 15 erilaista piiriteollisuuteen liitettyä pakotemekanismia, jotka vaikuttavat takaavan, että Kiina pysyy takamatkalla, ja mitä ilmeisimmin jää myös entistä enemmän länsimaita jälkeen.

Pakotteet näkyvät käytännössä esimerkiksi siten, ettei Kiina saa käsiinsä länsimaissa suunniteltua teknologiaa, jota voitaisiin käyttää kehittyneissä piirivalmistuskoneissa. Valmiiden tuotteiden osalta esimerkiksi Nvidia ei puolestaan voi myydä Kiinaan kehittyneimpiä kiihdyttimiään, joita voitaisiin käyttää esimerkiksi tekoälylaskennassa.

LUE MYÖS: Piirivalmistuksen asiantuntija Wei Shaojun: Made in China 2025 -tavoitteet eivät toteudu – ainakin osasyynä valmistuksen siirtyminen muualle

Muropaketin uusimmat