Uusimmat

PC-markkina on kovemmassa kunnossa kuin kertaakaan viimeisen 10 vuoden aikana – mutta kasvu ei tullut työpöytäkoneista

12.10.2020 18:09 Muropaketin toimitus

PC-markkinoiden kehityksestä on esitetty ristiriitaisia arvioita vuoden mittaan. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että se on kokonaisuudessaan kasvanut huomattavasti.

Maailmanlaajuinen PC-markkina kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä 13 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Canalys-analytiikkafirman mukaan kasvu on suurinta viimeiseen 10 vuoteen.

Ensimmäinen vuosineljännes oli toimituksiltaan heikkoa, mutta kasvu alkoi toisella vuosineljänneksellä ja jatkui kolmanteen. Positiivista kehitystä ovat avittaneet koronaviruksen pakottamat etätyöt. Kannettavien tietokoneiden myynti kasvoikin 28,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Työpöytäkoneiden toimitukset sen sijaan vähenivät 26 prosenttia.

Suurin markkinaosuus kolmannen vuosineljänneksen aikana oli Lenovolla, joka onnistui kasvattamaan osuuttaan 11,4 prosenttia. HP seurasi perässä 11,9 prosentin kasvulla. Dell oli kolmas markkinaosuudella mitattuna, vaikka toimitukset laskivat 0,5 prosenttia. Neljäntenä oli Apple 13,2 prosentin kasvulla ja viidentenä Acer 15 prosentin kasvulla.

Canalys arvioi pandemian muuttaneen työelämää pysyvästi, joka puolestaan luo tulevina vuosina merkittäviä mahdollisuuksia PC-toimittajille. Analytiikkafirman mukaan suotuisa PC-markkinan kehitys jatkuu loppuvuodestakin.