PCI Express 4.0 tuplaa kaistan ja nelinkertaistaa virransyötön

22.08.2016 14:28 | Petrus Laine

PCI Express -roadmap

PCI-SIG eli muun muassa PCI Express -standardia hallinoiva yhteenliittymä on julkaissut uusia tietoja PCI Express -väylän tulevaisuudesta. PCI Express on yleiskäyttöinen väylä, johon kytketään tavalla tai toisella suuri osa nykypäivän komponenteista kiintolevyistä näytönohjaimiin.

PCI Expressin seuraava versio kantaa vähemmän yllättäen numeroa 4.0. PCI Express 4.0 tulee nostamaan siirtonopeuden jälleen kaksinkertaiseksi, eli esimerkiksi PCI Express 4.0 x16 -liitäntä kykenee noin 31,5 Gt/s:n kaistanleveyteen. Kenties mielenkiintoisin muutos PCI Express 4.0:ssa on kuitenkin sen virransyöttö. Tähän mennessä PCI Express -liittimet ovat kyenneet maksimissaan noin 75 watin virransyöttöön. PCIe 4.0:n myötä tuo rajoitus nousee peräti 300 wattiin. Muutoksen myötä esimerkiksi liki kaikki näytönohjaimet voivat heittää PCI Express -lisävirtaliittimillä vesilintua, kun kaikki tarvittava virta voidaan ottaa suoraan emolevyn PCI Express -liittimestä.

PCI Express OCuLink

PCI-SIG ei ole jäänyt nukkumaan, kun useat valmistajat ovat tuoneet markkinoille Intelin Thunderbolt 3.0 -teknologiaa hyödyntäviä ulkoisia näytönohjaintelakoita. PCI-SIG on esitellyt ulkoisia näytönohjaimia ajatellen uuden OCuLink-kaapelin, joka tarjoaa nelikaistaisen PCI Express -väylän ulkoisille laitteille. Yhden kaapelin luvataan tarjoavan kumpaankin suuntaan tiedonsiirtoa 32 gigabitin edestä per sekunti, ja olevan suunniteltu skaalautumaan ylöspäin uusien PCI Express -versioiden myötä. Samaa kaapelia tullaan käyttämään tulevaisuudessa myös tallennusjärjestelmissä SATA Express- ja U.2-liitinten sijasta. Voit lukea lisää PCI Express 4.0:n uudistuksista ja PCI-SIG:n tiedotuksista esimerkiksi Tom’s Hardwaren artikkelista.

Muropaketin uusimmat