Uusimmat

PCI-Express 6.0 -määritelmä valmistuu vuoteen 2021 mennessä

20.10.2019 09:17 Muropaketin toimitus

PCI-SIG-ryhmällä on ollut viime vuosina kiireistä, sillä työn alla on jo PCI-Express -versio 6.0. Kuluttajalaitteissa sitä ei nähtäne vielä pitkään aikaan.

Tulevaan 6.0 -version on luvassa 5.0 -versiosta tuplaantunut tiedonsiirtonopeus, eli PCIe 6.0:n nopeudeksi x16 -väylällä voisi saavuttaa tiedonsiirrossa jo lähes 128 gigatavun sekuntinopeuden. Liitäntä on tutusti taaksepäin yhteensopiva. Tulevassa 6.0 -versiossa on uusina ominaisuuksina ainakin matalan latenssin FEC (Foward Error Correction) -virheenkorjaus sekä uusi modulointi (PAM-4).

PCI-Express 6.0 -määritelmän on luvattu olevan valmis vuonna 2021. Samaan aikaan 5G:n pitäisi olla jo yleisessä käytössä. Kyseiset teknologiset harppaukset mahdollistavat TechPowerUpin mukaan entistä laajemmat ja nopeammat verkkoinfrastruktuurit, nopeamman suurteholaskennan sekä erilaisia AI-sovelluksia.

Uuden standardin kehitys on jo meneillään – työ aloitettiin kolme kuukautta sitten. PCIe-liitäntästandardia ylläpitävän PCI-SIG-järjestön mukaan määritelmä on tällä hetkellä versiossa 0.3. PCI-SIG:llä on ollu tapana julkaista uusi versio vasta kun edellisen version nopeus on mahdollista tuplata.

Kehitystyö ja testaaminen jatkuu läpi vuoden 2020. Väylää käyttäviä laitteita on saatavilla mahdollisesti vuonna 2022. Tavallisiin kuluttajalaitteisiin väylää täytynee odotella vuosia.