Uusimmat

Pidä näitä teknologiatrendejä silmällä vuonna 2020

07.09.2019 14:50 Muropaketin toimitus

Muun muassa automaatio, langaton tiedonsiirto, lohkoketjut, kasvojen tunnistus ja tekoäly tulevat ottamaan ensi vuonna askeleita eteenpäin.

Interesting Engineering on katsastanut, mitä teknologioita seurata ensi vuonna. Automaatio on ollut kuuma puheenaihe jo pitkään. Se tiedetään, että ihmistyövoiman tarve tulee vähentymään. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan automaatio luo kuitenkin myös uusia mahdollisuuksia ja tekee loppujen lopuksi elämästä parempaa ja helpompaa. Automaatio tulee kiihtymään entisestään vuonna 2020.

Langattomissa verkoissa on niin ikään luvassa kehitystä. Teleoperaattorit valjastavat 5G-verkkoja käyttöönsä eniten ensi vuonna. Älypuhelinvalmistajat puolestaan panostavat uusiin 5G-puhelimiin. Nopean datayhteyden arvellaan avittavan myös itsestään ajavien autojen toimintaa, sillä suuri kaistanleveys mahdollistaa paremman ympäristön tiedostamisen.

Langattoman tiedonsiirron saralla tapahtuu muutakin, sillä WiFi 6 -standardi tulee yleistymään. Se on kolme kertaa nopeampi kuin WiFi 5 ja mahdollistaa pidemmän etäisyyden laitteen ja tukiaseman välille.

Lohkoketjuteknologiasta saataneen lukea vuonna 2020 paljon uutta. Sillä tulee olemaan jatkossa uskomattoman monia sovellutuksia seuraavan sukupolven nopeista rahansiirroista sähköiseen äänestykseen. Lohkoketjut ovat olleet olemassa konseptina jo 80-luvulta saakka. Yleiseen tietoisuuteen ne on tuonut kryptovaluutta Bitcoin. Muita tunnettuja lohkoketjua hyödyntäviä virtuaalivaluuttoja ovat Ethereum, Litecoin sekä XRP, joka on yksi Ripple Labs -yhtiön uuden sukupolven maksujärjestelmän kulmakiviä.

Tekoäly tulee niin ikään ottamaan edistysaskelia ensi vuonna. Sovellutuksia ovat esimerkiksi kasvojentunnistus, puheentunnistus sekä analytiikka. Analysointityökalujen avulla voi piirtää tarkan kuvan sekä oman että kilpailevien yritysten toiminnasta. Niillä voi myös ennustaa markkinoiden liikkeitä.

Tekoäly on ollut jo useita vuosia trendaavien teknologioiden listojen kärkipäässä. Ensi vuosikymmenellä saatetaan jo nähdä tekoälyjä, jotka eivät tarvitse enää ihmisen apua. Ne osaavat myös oppia itse ja kasvaa älykkäämmiksi.