Piiripula on helpottanut osittain – joitakin komponentteja on paremmin saatavilla

14.01.2022 10:23 | Muropaketin toimitus

Piiripula ja siitä seuranneet kuluttajatuotteiden toimitusvaikeudet ovat vaivanneet maailmaa koronapandemian aikana. Viime aikoina piiripula on hiukan helpottanut.

Piirejä valmistavat tehtaat ovat aloittaneet toimet valmistuskapasiteetin lisäämiseksi, mutta käytännön hyödyt lisääntyneestä kapasiteetista realisoituvat vasta vuonna 2023. Tästä huolimatta joitakin PC-tietokoneiden käyttämiä komponentteja on nyt saatavilla paremmin.

TrendForce mukaan PC-tietokoneiden käyttämien piirien ja komponenttien pula on osittain lieventynyt marraskuusta 2021 alkaen. Tämä on näkynyt myös PC-tietokoneiden myynnissä, joka kasvoi vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

Halpojen, suurella volyymilla valmistettavien piirien, kuten PMIC-virranhallintapiirien, WiFi-ohjaimien sekä USB-C-virransyöttöohjaimien tarjonta on parantunut. Edelleen on kuitenkin pulaa PCIe 3.0 -käytössä olevista SSD-ohjaimista sekä komponenteista, joita käytetään uuden 12. sukupolven Alder Lake -suorittimilla varustetuissa -tietokoneissa. Tällaisten osien toimitusaika on tällä hetkellä 8-12 viikkoa.

Sekä tavallisissa näytöissä että kosketusnäytöissä tarvittavista ohjainpiireistä on myös pulaa. Palvelimissa käytettävien LAN-piirien toimitusajat niin ikään erittäin pitkiä. Palvelimia ei pystytäkään toimittamaan riittävästi, ja toimitusten odotetaan laskevan kahdeksan prosenttia.

Yleisesti ottaen piirien toimitustilanne on parantumassa, mutta TrendForcen mukaan resurssit jakautuvat toimitusketjuissa epätasaisesti. Tästä on haittaa PC-komponenttien saatavuudelle.