UUSIMMAT

Piirivalmistus kärsii vesipulasta – saattaa heikentää entisestään tietoteknisten laitteiden saatavuutta

26.02.2021 08:43 | Muropaketin toimitus

Taiwanilainen puolijohdevalmistaja TSMC valmistaa monen tyyppisiä siruja esimerkiksi tietokoneisiin, näytönohjaimiin ja älypuhelimiin. Yrityksellä on viime aikoina ilmennyt yllättävältä kuulostava ongelma, joka saattaa pahimmassa tapauksessa vaikuttaa kuluttajille myytävien tuotteiden saatavuuteen.

TSMC:ltä löytyy huippuluokan laitteistoa kuten äärimmäisen kehittyneitä litografiakoneita, mutta ylikierroksilla käyvä tuotanto on uhattuna arkipäiväisen aineen puutteen vuoksi – veden. Sama ongelma koskee muitakin Taiwanissa toimivia puolijohdevalmistajia.

Taiwanissa ei ole satanut kunnolla aikoihin, joka on johtanut vesipulaan ja sitä kautta puolijohdeteollisuudessa tuotanto-ongelmiin. Vettä käytetään monissa tuotantovaiheissa kuten piikiekkojen kiillottamisessa, eikä vettä ei voi ainakaan täysin kierrättää, sillä siinä on käytön jälkeen myrkyllisiä kemikaaleja. Tom’s Hardwaren mukaan ainakin TSMC kuitenkin kierrättää paljon käyttämäänsä vettä.

Vesipulan ajoitus ei voisi olla kurjempi – puolijohdeteollisuuden tuotteilla on tällä hetkellä valtava tarve. Tähän vaikuttaa muun muassa koronapandemian kautta kasvanut tietoteknisten laitteiden kysyntä sekä uutuustuotteet markkinoilla.

Taiwanin viranomaiset ovat jo asettaneet veden käyttörajoituksia teollisuudelle yleisen vesipulan vuoksi, ja tilanne helpottaa aikaisintaan toukokuussa. TSMC taistelee ongelmaa vastaan parhaansa mukaan – hätäkeinona teknologiayritys on tilannut tankkiautoja, jotka tuovat valmistusprosesseja varten noin 200 000 litraa vettä. Jos kaikki menee hyvin, vesitoimitukset todennäköisesti jatkuvat.

Muropaketin uusimmat