Piratismille kova kolaus poliisioperaatiossa – uusien piraattijulkaisujen määrä romahti

12.09.2020 20:20 | Muropaketin toimitus

Uusien piraattijulkaisujen määrä on vähentynyt kaikissa kategorioissa. Ei ole toki varmaa, että tilanne jatkuisi kovinkaan pitkään.

Piraattijulkaisut ovat vähentyneet virkavallan tekemien kolmen henkilön pidätyksen jälkeen sekä useiden piraattisivustojen alasajon jälkeen. Poliisien massiiviseksi kutsutun operaation kohteena oli piraattijulkaisuja tehtaileva Sparks-ryhmä.

Vaikka pääkohteena oli Sparks, Torrentfreakin mukaan iskusta kärsi koko ”piraattiskene”, sillä Sparksin lisäksi myös muiden ryhmien julkaisut vähenivät. Romahdus julkaisuissa on merkittävä, sillä vielä elokuun 19. päivä uusia julkaisuja oli tarjolla 1944 kappaletta – viikko operaation jälkeen uusia julkaisuja oli vain 168. Piraattiyhteisössä on kuitenkin arveltu, että on vain ajan kysymys kunnes joku uusi ryhmä tai ryhmät korvaavat Sparksin.

Operaatio toteutettiin 18 eri maassa, jonka seurauksena suljettiin 29 piraattisivustoa. Mukana iskussa oli Yhdysvaltain oikeusministeriö sekä Eurooppalaisia viranomaisia kuten Eurojust ja Europol. Pidätetylle kolmelle henkilölle on luvassa pitkät vankeustuomiot.