Piratismismitapaus Yhdysvaltain laivastossa – joutuu pulittamaan saksalaisyritykselle korvauksia

04.12.2022 20:40 Muropaketin toimitus

Yhdysvaltain laivastolla ei luulisi olevan pulaa rahasta. Syystä tai toisesta siellä kuitenkin sattui piratismitapaus.

Saksalainen Bitmanagement Softwaren vuonna 2016 nostamassa kanteessa väitettiin, että laivasto suostui lisensoimaan 3D-virtuaalitodellisuusohjelmiston nimeltään BS Contact Geo vuosina 2011 ja 2012. Lisensointi sisälsi ohjelman asentamisen 38 tietokoneeseen, joissa järjestelmää olisi testattu ja kokeiltu integroida laivaston järjestelmiin.

Bitmanagement Softwaren mukaan laivasto vaikuttui niin paljon, että yritys uskoi heidän suunnittelevan lisälisenssien ostamista laajamittaista käyttöönottoa varten vuonna 2013. Neuvotteluja käytiinkin vuosina 2013–2015, jolloin Bitmanagement oli jo poistanut kopiosuojausohjelmiston käytöstä laivaston pyynnöstä.

Bitmanagement väitti, että vaikka laivasto maksoi vain 38 lisenssistä, se asensi BS Contact Geon vähintään 558 466 koneeseen. Asennusten määrää seurannut Flexwrap-ohjelmisto poistettiin käytöstä vuonna 2014, joten kopioiden todellinen määrä saattoi olla vielä suurempi.

Bitmanagement katsoi, että laivasto oli velkaa ohjelmistonsa käytöstä. Laivasto puolestaan väitti, että sen ostamat lisenssit mahdollistivat lisäasennusten tekemisen ilman ylimääräisiä maksuja. Laivasto sanoi poistaneensa BS Contact Geo -ohjelmiston ylimääräisistä tietokoneista kanteen nostamisen jälkeen.

Bitmanagementin alkuperäinen kanne hylättiin syyskuussa 2019, mutta se palasi käsittelyyn helmikuussa 2021. Laivaston todettiin rikkoneen tekijänoikeutta, koska se ei käyttänyt Flexera-lisenssinhallintasovellusta käyttäjämäärien tarkkailemiseen, eikä se myöskään päättänyt lisälisenssien tarpeesta.

Laivaston on maksettava Bitmanagement Softwarelle 154 400 dollaria sekä myöhemmin viivästyskorvaus. Tulos tyydyttänee laivastoa, sillä kanteen nostanut yritys halusi alun perin 600 miljoonaa dollaria.