UUSIMMAT

Poliisi sulki rikollisten suosiman kryptopesupalvelun – asiakkaina huumekauppiaita, pohjoiskorealaisia, kiristysryhmiä…

18.03.2023 20:22 Muropaketin toimitus

ChipMixerin verkkosivustolla on nyt ilmoitus: ”Alusta ja rikollinen sisältö on takavarikoitu.”

Blockchain-analyysiyritys Ellipticin mukaan ChipMixeria on käytetty lähes 794 miljoonan euron arvosta Bitcoinien pesemiseen. Suurin osa pestyistä varoista on ollut varastettuja, ja palvelu on nyt lakkautettu.

Asiasta kertoi kansainvälinen lainvalvontaviranomaisten koalitio. Viranomaiset takavarikoivat noin 43,3 miljoonan euron arvosta kryptovaluuttaa ja teratavuja palvelintietoja.

Palvelua käytti viime vuonna esimerkiksi hyökkääjä, joka varasti varoja nyt kaatuneesta FTX-kryptopörssistä. Palvelu on ollut myös kiristysohjelmaryhmien ja huumekauppiaiden suosiossa. Palvelua on käyttänyt niin ikään pohjoiskorealainen hakkeriryhmä Lazarus Group.

Europolin mukaan palvelu muunsi kryptot ”siruiksi”, jotka ovat muunnettua kryptoa rahalliselta arvoltaan vastaavia rahakkeita, jotka sitten sekoitettiin keskenään. ChipMixer esti näin lohketjujäljen seuraamisen, joten kryptojen jäljittäminen kävi vaikeaksi ellei mahdottomaksi.

Operaatiota koordinoi Europol yhteistyössä Belgian liittovaltion poliisin kanssa. Mukana oli lisäksi viranomaisia Saksasta, Puolasta, Sveitsistä ja Yhdysvalloista.