UUSIMMAT

Poliitikot haluavat puuttua Iso-Britanniassa tietotekniikan kiskurihintoihin – touhusta kärsineet tänä vuonna erityisesti pelaajat

19.12.2020 08:30 | Muropaketin toimitus

Sekä Nvidian että AMD:n uusien, erityisesti pelaajia kiinnostavien tuotteiden markkinoille tulo käytännössä epäonnistui. Tähän on ollut syynä heikko varastotilanne, joka johtuu ainakin komponenttien heikosta saatavuudesta – mutta myös välistävetäjien toiminnasta. Briteissä pyritään puuttumaan tähän.

Kun esimerkiksi GeForce RTX 3000 -sarjan näytönohjaimia on tullut myyntiin, ne on myyty salamannopeasti pois. Tämän jälkeen niitä on kaupiteltu kiskurihinnoilla muun muassa eBayssa. Britanniassa ryhmä poliitikkoja puuhaa nyt lakia, jolla välistävetäjien toimintaa pyritään hankaloittamaan.

Poliitikkojen hankkeen ideana on kieltää jälleenmyyjien tuotteiden myyminen boteille. Ne ovat pieniä ohjelmia, jotka ostavat tuotteita salamannopeasti. Tarkoituksena on myydä ne myöhemmin eteenpäin kalliilla hinnalla.

Arvioiden mukaan tänä vuonna myyntiin tulleista teknologisista tuotteista on kertynyt jo 40 miljoonan dollarin voitot välistävetäjille. Kiskureille mieluisia tuotteita Nvidian GeForce RTX -näytönohjainten lisäksi ovat olleet ainakin AMD:n Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimet, AMD Ryzen 5000 -prosessorit ja Sony Playstation 5 -pelikonsolit.

Alla kuva eBayn kiskurihinnoista.