Prosessorivalmistaja VIA haluaa Zhaoxin-prosessoreillaan kilpailemaan Intelin ja AMD:n kanssa kuluttajamarkkinoille

03.01.2018 10:52 | Muropaketin toimitus

Kiinalainen prosessorivalmistaja VIA on aikeissa tehdä paluun kuluttajamarkkinoille. Yhtiö tunnettiin aiemmin Cyrix-prosessoreistaan, ja nyt se on lanseerannut uuden Zhaoxin-tuoteperheen sekä siihen kuuluvan KX-5000 -prosessorin.

Yhtiön julkilausuttuna tavoitteena on päästä AMD:n kanssa tasoihin prosessorien tehojen suhteen kahden seuraavan sukupolvensa jälkeen. Nyt esitellyn prosessorin seuraajat ovat tulevaisuudessa KX-6000 ja KX-7000. Uuden prosessoriarkkitehtuurin nimi on Wudaokou.

Nyt esitelty KX-5000 on kahdeksanydinprosessori, jonka oletuskellotaajuus on kaksi gigahertsiä. Prosessori toimii x86-arkkitehtuurin lisenssillä. Uudessa prosessorissa on lisäksi sisäänrakennettu grafiikkapiiri, kaksikanavainen DDR4-muistiohjain ja tuet PCIe Gen3-, USB 3.1 Gen 2- ja kuuden gigatavun SATA-liitännöille. Prosessoriytimien pitäisi kyetä 2,4 gigahertsin kellotaajuuteen.

KX-5000 tullaan näkemään Lenovon valmistamissa M6200 -pöytäkoneissa tämän vuoden aikana. Nyt esitellyn 28nm:n  viivaleveyden prosessorin seuraajat tulevat tulevaisuudessa pohjautumaan 16 nm:n valmistusprosessiin, jonka tuomien parannusten myötä kellotaajuus tulee nousemaan kolmeen gigahertsiin. Samalla seuraava KX-7000-prosessori tuo mukanaan PCIe 4.0 -tuen ja DDR5-keskusmuistin. Yhtiön tavoite on arvioiden mukaan saavuttaa AMD:n tulevan Zen 2 -arkkitehtuurin tehokkuuus 2019. Asiasta uutisoi Eefocus.com (Googlen käännös).