Uusimmat

Pumppaa ja dumppaa on yleinen markkinamanipulaatio – nyt kahdeksan some-vaikuttajaa joutuu käräjille

18.12.2022 20:28 Muropaketin toimitus

Kryptojen kanssa tekemisissä olleet ovat saattaneet kuulla ”pump and dump” -manipulaatiosta, ja samanlaista toimintaa voi tapahtua myös osakemarkkinoilla. Nyt kahdeksan somevaikuttajaa joutuvat tällaisesta toiminnasta raastupaan liittyen ainakin GameStopin ja AMC:n ”meemiosakkeisiin”.

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio (SEC) syyttää seitsemää Twitter-käyttäjää ja yhtä podcastaajaa väitetystä noin sadan miljoonan euron manipulaatiosta.

SEC:n mukaan sosiaalisen median vaikuttajat käyttivät ainakin Twitteriä ja Discord-sovellusta osakkeiden suosittelemiseen. Kun hinta nousi, he myivät sijoituksensa.

Tapahtumat juontavat juurensa tiettävästi tammikuun 2020 alkuun, ja siihen osallistui laajalti manipuloijia Yhdysvalloissa – mukaan lukien neljä henkilöä Teksasissa, kaksi Kaliforniassa, yksi New Jerseyssä ja yksi Floridassa. SEC:n mukaan mainittu podcastaaja osallistui myös laittomaan kauppaan ja kehui muita asiaan liittyviä henkilöitä asiantuntijoiksi, vaikka näin ei välttämättä ollut.

SEC vaatii syytetyille sakkoja, ja sekä luopumaan väitetysti hankituista voitoistaan. Heidän tulisi myös kieltäytyä mahdollisista tulevista väärinkäytöksistä. SEC nosti syytteet myös petoksesta ja salaliitosta arvopaperipetokseen. Jokaisen syytteen enimmäisrangaistus on 25 vuotta vankeutta.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan vyyhti kerrytti voittoja tekijöille ainakin 107 miljoonaa euroa. Somevaikuttajilla oli väitetysti ainakin 1,5 miljoonaa seuraajaa pelkästään Twitterissä.

Muropaketin uusimmat