UUSIMMAT

Qualcomm aikoo murtautua PC-markkinoille – pelisuorituskykyäkin tarjoavia Arm-suorittimia tulossa Windows-tietokoneisiin

18.11.2021 21:40 | Muropaketin toimitus

Applen M1-sarjan järjestelmäpiirit ovat tehneet vaikutuksen suorituskyvyllään ja energiatehokkuudellaan. Qualcomm aikoo tarjota oman vastaavan tuotteensa Windows-kannettaville.

Qualcomm aikoo kilpailla tulevaisuudessa kannettavien tietokoneiden prosessorien toimittamisessa Inteliä, AMD:tä ja Applea vastaan. Qualcommin teknologiajohtaja James Thompson antoi ymmärtää uuden ARM-pohjaisen suorittimen kykenevän haastamaan suorituskyvyssä Applen M1-sarjalaiset.

Qualcommin uutta piiriä kehittää Nuvia, jonka Qualcomm osti aiemmin tänä vuonna 1,4 miljardilla dollarilla. Nuvia-tiimiä johtaa kolme entistä Applen työntekijää, jotka työskentelivät aiemmin iPhonelle ja iPadille tarkoitettujen järjestelmäpiirien parissa. Ennen Qualcommiin sulautumistaan Nuvia testasi Phoenix-nimistä suoritinta, jonka on kerrottu pystyvän tarjoamaan kaksi kertaa tehokkaamman suorituskyvyn x86-suorittimiin verrattuna 4,5 watin tehoalueella.

Qualcommilla on mielessään myös graafinen suorituskyky. Yritys kertoo kehittävänsä Adreno-näytönohjaimien pohjalta työpöytätietokoneiden veroista pelisuorituskykyä kannettaviin tietokoneisiin. Siruvalmistaja lupaa myös virrankulutuksen pysyvän sellaisella tasolla, joka on verrattavissa Applen M1, M1 Pro ja M1 Max -piireihin. Microsoft on aiemmin kertonut rohkaisevansa kehittäjiä koodaamaan natiivisti Arm-arkkitehtuuria tukevia sovelluksia, ja tulevaisuudessa myös yhä useampi peli saattaa tukea Arm-arkkitehtuuria.

Qualcommin suunnitelmissa on toimittaa PC-valmistajille näytekappaleita uudesta järjestelmäpiiristä joskus ensi vuonna. Ensimmäisiä Qualcommin järjestelmäpiiriä käyttäviä tuotteita voi odottaa vuonna 2023.