Uusimmat

Radeon R9 290X -näytönohjainten suorituskyvyn vaihtelut jälleen tutkittavana

05.12.2013 12:24 Petrus Laine

Radeon R9 290 -sarjan näytönohjainten suorituskyky on ollut useampaan otteeseen suurennuslasin alla (AMD:n Radeon R9 290 -sarjan suorituskyvyn vaihtelut suurennus lasin alla, AMD Radeon R9 290X -näytönohjaimissa edelleen suorituskyvyn vaihtelua). AMD julkaisi aiemmin myös beeta-ajurit, joiden piti korjata suorituskyvyn vaihtelut kaikilla korteilla.

Tällä kertaa TechReport on ottanut NVIDIAn aloitteesta tutkimuksen alle kaksi myyntiversiota Radeon R9 290X -näytönohjaimesta. TechReport vertaa myyntikappaleita testeissään kahteen eri AMD:lta saamaansa pressiversioon.

Huolimatta beeta-ajureista, joiden piti korjata tilanne ja jotka joidenkin testien mukaan näin tekivätkin, löytyi testeistä jälleen suorituskyvyn vaihteluita. Huomattavaa on kuitenkin myös se, että myös pressiversioista toinen suoriutui ensimmäistä heikommin. Näytönohjainten tuulettimet toimivat beeta-ajureiden myötä kuten pitikin, eikä niiden välillä ollut huomattavia nopeuseroja.

Kaikissa testeissä AMD:n toimittama ensimmäinen pressisample suoriutui muita kappaleita paremmin. Sen kellotaajuus pysyi pelistä riippuen keskimäärin 2-6 prosenttia korkeampana kuin toisen pressisamplen, 3-6 prosenttia korkeampana kuin Sapphiren myyntikappaleen ja 4,5-6 prosenttia korkeampana kuin HIS:n myyntikappaleen.

Myös suorituskyky puhui samaa kieltä. Parempi pressisample oli pelistä riippuen 3,5-6 prosenttia suorituskykyisempi kuin heikompi pressisample, 2,5-5 prosenttia suorituskykyisempi kuin Sapphiren myyntikappale ja 2,5-6 prosenttia suorituskykyisempi kuin HIS:n myyntikappale.

Erikoiseksi suorituskykyjen vaihtelut tekee kuitenkin se, ettei suoritusky ollut suoraan sidonnainen keskimääräiseen kellotaajuuteen. Esimerkiksi Skyrimissä Sapphiren myyntikappaleen kellotaajuus oli keskimäärin 10 megahertsiä matalampi kuin toisen pressisamplen, mutta sen suorituskyky oli tästä huolimatta korkeampi. Crysiksessä puolestaan HIS:n myyntikappaleen kellotaajuus oli kaikista korteista matalin, mutta sen keskimääräinen suorituskyky oli siitä huolimatta korkein heti paremman pressisamplen jälkeen.

LegitReviews huomasi ainakin alkuperäisten pressiversioiden BIOS erosi myöhemmistä myyntikappaleista. TechReport testasi tämän johdosta keskimäärin heikoimmilla kellotaajuuksilla toiminutta HIS:n myyntikappaletta ensimmäisen pressiversion BIOSilla. Testeissä HIS:n kellotaajuus nousi keskimäärin reilut kaksi prosenttia, mutta ei vastannut pressiversion kellotaajuutta. Pressiversion BIOS myös laski HIS:n myyntikappaleen grafiikkapiirin jännitettä hieman.

TechReport, Are retail Radeon R9 290X cards slower than press samples?

Muropaketin uusimmat