Uusimmat

Raspberry Pi 5 on julkaistu

Kuva: @ The Raspberry Pi Foundation

29.09.2023 18:31 Muropaketin toimitus

Raspberry Pi 4 -malli saapui markkinoille neljä vuotta sitten, ja nyt on uuden version aika. Raspberry Pi 5 tuo parempaa suorituskykyä kuin aiempi malli, ja se tuo teknisiin ominaisuuksiin PCIe 2.0 -tuen.

Yhden piirilevyn tietokoneisiin kuuluvan Raspberry Pi 5:n sydämenä toimii 64-bittinen ja neliytiminen Arm Cortex-A76 -järjestelmäpiiri, joka toimii 2,4 gigahertsin kellotaajuudella. Käytännössä suorituskyky kasvaa nelosversiosta kaksi- tai kolminkertaiseksi.

Tuotteessa on myös 800 megahertsin VideoCore VII -grafiikkapiiri. Sen pitäisi tarjota huomattavan parannus graafiseen suorituskykyyn.

Raspberry Pi 5:ssä on Raspberry Pi -säätiön itse kehittämä komponentti nimeltään RP1-southbridge, joka on osa piirisarjaa. Sen tehtävänä on kommunikoida oheislaitteiden kanssa. Uusi komponentti mahdollistaa nopeamman datasiirron oheislaitteiden ja Raspberry Pi:n välillä.

Laitteessa on lisäksi kaksi nelikaistaista 1,5 Gbps MIPI-vastaanotinta, joiden avulla voi liittää kaksi kameraa tai näyttöä.

Mukana on myös yksikaistainen PCI Express 2.0 -liitäntä, joka tarjoaa tuen suuren kaistanleveyden oheislaitteille. Edelleen tarvitaan erillinen sovitin, kuten M.2 HAT (Hardware Attached on Top).

Liitännöistä löytyy kaksi 4K-tarkkuuden ja 60 hertsin HDMI-ulostuloa HDR-tuella, microSD-korttipaikka, kaksi USB 3.0 -porttia, kaksi USB 2.0 -porttia, Gigabit Ethernet -liitäntä ja viiden voltin tasavirtayhteys USB-C:n kautta.

Raspberry Pi 5:stä löytyy tuki Bluetooth 5.0:lle ja Bluetooth Low Energylle (LE) sekä SD-korttipaikka vikkelällä SDR104-nopeustilalla.

The Verge kokeili laitetta pikaisesti, ja heidän mukaansa laite käynnistyy melko nopeasti, ja se lataa nettisivut nopeammin kuin Raspberry Pi 3 Model B+. Haittapuolena laite kuumenee, ja sen mukana toimitetaankin jäähdytysratkaisu.

Raspberry Pi 5 -tietokonetta tulee myyntiin erilaisina versioina. Hinta vaihtelee version mukaan.

LUE MYÖS: Avainsana: Raspberry Pi

Muropaketin uusimmat