S3:lta tuplanäytönohjaintekniikka

05.05.2006 00:00 |

NVIDIAn SLI- ja ATIn CrossFire-tekniikat ovat tuttuja Muropaketinkin artikkeleista, mutta nyt myös pienemmältä näytönohjainvalmistajalta S3:lta on saatavilla vastaava tekniikka, jolla mahdollistetaan kahden näytönohjaimen yhteistoiminta. S3 kutsuu tekniikkaa MultiChromeksi ja SLI-tekniikan siltapiirilevyn tai CrossFire-tekniikan massiivisten kaapeleiden sijaan MultiChrome käyttää näytönohjaimien väliseen tiedonsiirtoon PCI Express -väylää.

Ensimmäiset MultiChromea tukevat näytönohjaimet ovat S27-grafiikkapiiriin perustuvat mallit, jotka toimivat 700 MHz:n kellotaajuudella ja ovat varustettu kahdeksalla Pixel Shader- ja neljällä Vertex Shader -yksiköllä. Muistia näytönohjaimessa on joko 128 tai 256 megatavua ja muistipiirit toimivat 700 MHz:n kellotaajuudella. S27:n ehkä heikoin lenkki ATIn ja NVIDIAn tämän hetken budjetti- ja kuluttajaluokan näytönohjaimiin verrattuna on se seikka, että S3:n tulokkaat tukevat ainoastaan Shader Model 2.0:aa, kun kilpailijoiden mallit tukevat SM 3.0:aa. Toisaalta S3 S27 -näytönohjaimet on hinnoiteltu halvoiksi ja 128 megatavun malli kustantaa 77 ja 256 megatavun malli 99 dollaria.

Tech Report on saanut näppeihinsä kaksi kyseistä näytönohjainta ja on luonut katsauksen MultiChrome-tekniikkaan, sen ominaisuuksiin, yhteensopivuuteen sekä luonnollisesti myös suorituskykymittauksiin. Testeissä vastaan on asetettu NVIDIA GeForce 6600 GT ja lisäksi S27-näytönohjaimet on testattu 2×8 PCIe -linjaa tukevalla Asus A8N-SLI- sekä 2×16 PCIe -linjaa tukevalla Asus A8R32-MVP Deluxe -emolevyllä. Noin 50 ajureiden kanssa tuetun pelin seasta testiin on valittu 3DMarkit, Quake 4, F.E.A.R., Battlefield 2 ja Guild War. Mittaukset osoittavat GeForce 6600 GT:n olevan S27:ää suorituskykyisempi vaihtoehto ja ettei PCI Express -väylien nopeus vaikuta S27-näytönohjaimien suorituskykyyn käytännössä millään tavalla. Tehonkulutusmittauksissa rasituksessa GeForce 6600 GT SLI -kokoonpano kuluttaa noin 50 wattia enemmän tehoa kuin MultiChrome S27 -kokoonpano ja yhdellä näytönohjaimella ero kaventuu 30 wattiin. Levossa erot ovat ainoastaan muutaman watin luokkaa.

Tech-Report, S3’s MultiChrome dual-GPU technology