Saksa varoitti Kaspersky Labin virustorjunnasta – Venäjä voisi käyttää sitä kyberhyökkäykseen

18.03.2022 17:28 Muropaketin toimitus

Saksa varoitti käyttämästä Moskovassa pääkonttoriaan pitävän Kaspersky Labin virustorjuntaohjelmistoa, sillä Venäjä voisi Saksan mielestä hyödyntää sitä kyberhyökkäyksessä.

Saksan liittovaltion tietoturvavirasto BSI varoitti, että uhattuna voisivat olla yritykset ja viranomaiset, joilla on erityisasema tietoturvallisuuden suhteen. BSI:n mukaan myös kriittisen infrastruktuurin ylläpitäjät voivat olla erityisessä vaarassa. BSI viittasi myös Venäjän Natoa, Euroopan unionia ja Saksaa kohtaan esittämiin uhkauksiin.

– Työskentelemme BSI:n kanssa saadaksemme selvennystä sen päätökseen ja löytääksemme keinot käsitellä heidän ja muiden viranomaisten huolenaiheita, Kaspersky tiedotti sähköpostilla.

– Uskomme, että rauhanomainen dialogi on ainoa mahdollinen väline konfliktien ratkaisemiseen. Sota ei ole hyväksi kenellekään, virustorjuntayritys jatkoi.

Kaspersky Lab sanoi uskovansa, että BSI:n varoitus on tehty poliittisista syistä, eikä se perustu ”Kaspersky-tuotteiden tekniseen arvioon”. Yritys kuvaili itseään ”yksityiseksi, globaaliksi kyberturvayhtiöksi” ja sanoi, että sillä ”ei ole mitään siteitä Venäjän tai mihinkään muuhun hallitukseen”.

Kaikki eivät Kaspersky Labin sanoihin luota, sillä esimerkiksi Italiassa sen ohjelmistojen käyttöä ollaan kieltämässä julkisella sektorilla.  Jo vuonna 2017 Yhdysvaltain hallitus kielsi Kaspersky Lab -ohjelmiston käytön liittovaltion tietojärjestelmissä vedoten huoliin vakoilusta sekä yrityksen yhteyksistä Venäjän hallitukseen. Yritys kiisti tuolloinkin syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

Venäjän sota Ukrainaa vastaan ​​on korostanut digitaalisen taistelutantereen yhä suurempaa merkitystä. Tämä näkyy sosiaalisen median estämisenä Venäjän taholta ja hakkereiden liittoutumisena joko lännen tai Venäjän puolelle. Anonymous on yksi ryhmä, joka on tehnyt näyttäviä hakkeri-iskuja Venäjää vastaan.