UUSIMMAT

Loppuyhteenveto

09.11.2015 23:51 | Eero Mäensivu

Samsungin 950 Pro -asema on pitkään odotettu ja kaivattu tuulahdus kuluttajahintaisten SSD-asemien keskuudessa. Tähän mennessä PCI-Expres
s -väylää ja NVMe-protokollaa hyödyntävät SSD-asemat ovat olleet korkean hinnan takia monien tavoittamattomissa. Samsung onkin nyt tehnyt pelinavauksen kuluttajamarkkinoille uuden 950 Pron myötä, josta 256 gigatavun mallin hintataso Suomessa alkaa 195 eurosta ja 512 gigatavun malli taas 345 eurosta.

Varsinkin 256 gigatavun versio 950 Pro -asemasta on hinnoiteltu houkuttelevasti, ottaen huomioon parhaimmillaan nelinkertainen lukunopeus ja kaksinkertainen kirjoitusnopeus SATA 6 Gb/s -liitännällisiin SSD-asemiin verrattuna. Lisäksi M.2-liitäntää käyttävän aseman pieni koko tuo omat etunsa, kun asema voidaan asentaa suoraan emolevylle ilman virta- tai datakaapeleita. Ennen ostopäätöstä kannattaa kuitenkin tarkistaa emolevyn ohjekirjasta tai tuotesivulta, että se tukee NVMe-protokollaa käyttävien asemien käyttöä ja niiltä käynnistymistä.

950 Pro suoriutui testeissä vakuuttavin tuloksin niin tyhjänä kuin myös 90 % täytettynä. Tunnetusti levylle hyvin raskaan käyttötestimme jälkeen 950 Pron suorituskyky laski kuitenkin merkittävästi perättäisessä lukutestissä sekä satunnaisissa kirjoitustesteissä, pahimmillaan jopa SATA 6 Gb/s -liitäntää käyttävää Samsung 850 Pro -asemaa heikommaksi. Peruskäyttäjälle 950 Pron tuoma suorituskykylisä on käytännössä hyvin pientä, sillä ohjelmistojen ja pelien latausajat eivät parantuneet merkittävästi ja suurimmat hyödyt saatiin vasta käsiteltäessä suuria datamääriä.

Suurin ongelma Samsungin 950 Pro -asemassa sekä muissa suorituskykyisissä NVMe-protokollaa käyttävissä asemissa on kuitenkin niiden suuri lämmöntuotto. Raskaiden testien aikana 950 Pron ohjainpiirin lämpötila nousi avoimessa testikokoonpanossamme jopa 85 asteeseen ja ilman rasitusta lämpötila asettui noin 53 asteeseen. Samsung on varustanut aseman ominaisuudella, mikä tarvittaessa rajoittaa siirtonopeuksia ylikuumenemisen välttämiseksi. Testiemme aikana tämä ominaisuus ei aktivoitunut, mutta suljetussa ympäristössä puutteellinen ilmanvaihto voi nopeasti aiheuttaa aseman ylikuumenemisen.

Korkeasta toimintalämpötilasta huolimatta 950 Pro on vakuuttava asema niin suorituskyvyltään kuin hinnaltaan ja odotammekin M.2-liitäntää käyttävien SSD-asemien yleistyvän lähivuosien aikana epäkohtien parantuessa. Emme voi kuitenkaan suositella NVMe-asemia vielä käytettäväksi kannettavissa tai huonolla ilmanvaihdolla varustetuissa työasemissa. On mahdollista, että Samsung pystyy parantamaan aseman tehonkulutusta ja satunnaiskirjoitusten suorituskykyä tulevissa firmware-päivityksissä.

 

Hyvää

  • Suorituskyky
  • Viiden vuoden takuu
  • Hinta
  • Tuki TCG Opal 2.0 -salaukselle

 

Huonoa

  • Suuri lämmöntuotto
  • Suorituskyky varauksin satunnaiskirjoituksissa

 

Sisältö

  1. Samsung 950 Pro (256 Gt) & NVMe-protokolla
  2. Testikokoonpano & suorituskyky: CrystalDiskMark 3
  3. Tiedostojen kopiointi, Adobe Lightroom, GTA V & Windowsin käynnistyminen
  4. Loppuyhteenveto