Samsung aloittaa toisen sukupolven HBM-muistien valmistuksen ensi vuonna

20.08.2015 19:50 | Petrus Laine

 

Intelin ohella myös Samsung otti osaa IDF 2015 -tapahtumaan. Samsung esitelmöi messuilla muistiteknologioiden tulevaisuudesta ja omasta roadmapistaan niiden suhteen.

HBM-muistit ovat lyhyen olemassaolonsa ajan olleet Hynixin yksinoikeus. Samsung on kuitenkin liittymässä mukaan kilpailuun ensi vuonna, kun se alkaa valmistaa toisen sukupolven HBM-muisteja massatuotantona. Aluksi Samsung tulee keskittymään näytönohjainten ja HPC-ratkaisujen muistitarpeisiin, mutta laajentaa tarjontaansa verkkoratkaisuihin vuonna 2017.

Samsungin näkemyksen mukaan näytönohjaimet tulevat tulevaisuudessa käyttämään HBM-muisteja kautta linjan. Käännekohdan yhtiö uskoo tapahtuvan 2019 – 2020 vaihteessa, jolloin GDDR5-muistit jäisivät kokonaan pois uusista näytönohjaimista.

Samsungin esitelmän mukaan edullisemmat näytönohjaimet tulevat käyttämään joko yhtä tai kahta kaksikerroksista HBM-piiriä, tarjoten 2 – 4 Gt muistia ja 256 – 512 Gt/s kaistaa. Suorituskykyisemmät näytönohjaimet tulevat puolestaan käyttämään kahta kaksi- tai nelikerroksista HBM-piiriä tarjoten 512 Gt/s kaistaa ja 4 – 8 Gt muistia. Huippunäytönohjaimissa tullaan käyttämään niin ikään nelikerroksisia HBM-muisteja, ja piirejä on näytönohjaimesta riippuen kaksi tai neljä, jolloin muistia on tarjolla 8 – 16 Gt ja muistikaistaa 512 – 1024 Gt/s.

HPC- ja verkkoratkaisumarkkinat tulevat Samsungin näkemyksen mukaan käyttämään neli- ja kahdeksankerroksisia piirejä. Verkkoratkaisuille uskotaan riittävän yhden tai kahden HBM-piirin, jolloin muistikaistaa on 256 tai 512 Gt/s ja muistia 4 – 16 Gt. HPC-maailman uskotaan tähtäävän neljään tai jopa kuuteen HBM-piiriin, jolloin tallennustilaa on 16 – 48 Gt ja muistikaistaa 1 – 1,5 Tt/s.

ComputerBase, Samsung manufactures High Bandwidth Memory 2016 (Google Translate)

Muropaketin uusimmat