Samsung ja Kiinan viranomaiset sopimukseen DRAM-muistin hinnoittelusta

10.02.2018 19:17 | Muropaketin toimitus

Samsung ja Kiinan viranomaiset ovat allekirjoittamassa yhteisymmärrystä korostavan sopimuksen, joka hillitsisi DRAM-muistien hinnan kohoamista.

Muistien kasvaneilla hinnoilla on ollut vaikutuksia kiinalaiseen teknologiateollisuuteen, joten viranomaisten intressi hillitä hintojen kohoamista on ymmärrettävää. Viranomaiset aloittivat hinnoittelun tutkinnan joulukuussa. Erityisesti Samsung on ollut valokeilassa, sillä se on alan suurin muistien tuottaja.

Muistihinnoittelun esimerkkinä on Guru 3D:n mukaan Ripjawsin 16 gigatavun DDR4-kitti noussut hinnassa 75 eurosta 190 euroon. Vertailun lähtötaso on otettu vuodelta 2015.

Samsungin ja viranomaisten välisessä sopimuksessa toivotaan tuotannon kasvattamista, jotta hintojen nousukehitys rauhoittuisi. Tuotannon arvioidaan silti olevan niukkaa myös lähitulevaisuudessa. Yhtenä alan analyytikkojen veikkauksena on, että mobiililaitteille suunniteltujen muistien tuotantoa saatetaan jopa vähentää, ja ohjata vapautuvaa tuotantokapasiteettia muualle. Mobiililaitteiden menekistä huolimatta on niissä käytetyn muistin tuottaminen on kannattanut valmistajilleen muita muistityyppejä heikommin.