Uusimmat

Soft Machinesin VISC-arkkitehtuuri lupaa kilpailijoita selvästi parempaa energiatehokkuutta

08.02.2016 17:50 Petrus Laine

20160208viscspec

Soft Machinesin VISC- eli Variable Instruction Set Computing -arkkitehtuuri tuo markkinoille mielenkiintoisen vaihtoehdon perinteisemmille prosessoriarkkitehtuureille. VISC-arkkitehtuurin kantava idea on virtuaaliytimissä, joiden takaa voi löytyä tilanteesta riippuen yksi tai useampi todellinen prosessoriydin.

Yhtiö aikoo tuoda tämän vuoden puolivälin tienoilla markkinoille ensimmäiset VISC-arkkitehtuuriin perustuvat Shasta-prosessorit, joissa on konfiguraatiosta riippuen kaksi tai neljä todellista ydintä, jotka ajavat yhdestä neljään virtuaaliydintä. Arkkitehtuuri on 64-bittinen ja prosessoriydinten kerrotaan toimivan 2 gigahertsin kellotaajuudella. Vuoden kolmannella neljänneksellä puolestaan luvataan markkinoille samaan arkkitehtuuriin perustuva Mojave-järjestelmäpiiri, jossa on neljä prosessoriydintä. Prosessorit ja järjestelmäpiirit tullaan valmistamaan 16 nanometrin valmistusprosessilla. Kuluttajille tai yrityksille asti prosessoreita ei kuitenkaan saada vielä edellä mainituissa aikatauluissa, sillä ARM:n tavoin Soft Machinesin aikomus on lisensoida arkkitehtuuriaan ja prosessoreitaan sekä järjestelmäpiirejään muiden valmistajien valmistettaviksi.

Soft Machinesin mukaan yhtiön arkkitehtuuri tarjoaa merkittävästi parempaa hyötysuhdetta kuin kilpailevat arkkitehtuurit. SPEC2006-testissä simuloitujen Shasta-prosessoreiden luvataan tarjoavan tehonkulutuksesta riippuen yhdellä säikeellä 1,6 – 1,8 kertaista suorituskykyä per watti parhaaseen kilpailevaan arkkitehtuuriin perustuvaan prosessoriin verrattuna. Verrokkina olivat ARM:n Cortex-A72, Applen A9X ja Intelin Skylake. Soft Machines uskoo simuloinnin kuvaavan tulevien prosessoreiden todellista suorituskykyä hyvin, sillä 28 nanometrin valmistusprosessilla valmistetun todellisen VISC-prosessorin suorituskyky oli tehokkuuden osalta 5 %:n sisään ja tehonkulutuksen osalta 10 % sisään simuloidusta versiosta.

ExtremeTech, Soft Machines claims its cutting-edge VISC CPU cores can outperform Intel, ARM in performance per watt

Petrus Laine

Muropaketin uusimmat