Sonyn PlayStation 4 Slimin sisältä löytyy AMD:n kutistettu järjestelmäpiiri, 4K ja HDR vasta PS4 Pro:n myötä

09.09.2016 15:33 Petrus Laine

Sony PlayStation 4 Slim ja AMD:n sille kehittämä APU-piiri

(Järjestelmäpiirin kuva: Links-Tech PlayStation 4 Slim Teardown Part 2 (Youtube))

Sony on julkaissut tällä viikolla uuden PlayStation 4 Slim -mallin virallisesti. Lisäksi yhtiö on kertonut maistiaisia myöhemmin tänä vuonna julkaistavasta PlayStation 4 Pro -mallista.

Sonyn PlayStation 4 Slim on Microsoftin Xbox One S:stä poiketen perinteinen pienennetty malli vanhemmasta konsolista, eikä siinä ei ole uusia ominaisuuksia tai enempää tehoa. PlayStation 4 Slim käyttää edelleen AMD:n semi-custom APU-piiriä, joka on päivitetty oletettavasti 16 nanometrin valmistusprosessille. Sony ei ole varmistanut käytettyä valmistusprosessia, mutta kuvista voidaan nähdä, että uusi järjestelmäpiiri on selvästi vanhaa pienempi. Uuden järjestelmäpiirin myötä konsolin maksimitehonkulutus on saatu tiputettua noin 250 watista 165 wattiin.

Sony PlayStation 4 Pro

PlayStation 4 Pro julkaistaan puolestaan myöhemmin tänä vuonna, ja siinä on täysin uusi AMD:n semi-custom järjestelmäpiiri. Sonyn kertomien tietojen mukaan PlayStation 4 Pron järjestelmäpiiri tulee käyttämään edelleen kahdeksaa AMD Jaguar -prosessoriydintä, mutta grafiikkaohjaimeen on panostettu rutkasti aiempaa enemmän. Siinä missä PlayStation 4:n ja sen Slim-mallin grafiikkaohjaimet tarjoavat 1,84 TFLOPSia laskentavoimaa, tulee PlayStation 4 Prosta löytymään luvunmurskaustehoa peräti 4,2 TFLOPSin edestä. Todennäköisimmin tämä tarkoittaa yhteensä 36 CU:ta eli 2304 stream-prosessoria, mutta kellotaajuuksista riippuen samaan tulokseen päästään myös muilla konfiguraatioilla. Sonyn mukaan uusi järjestelmäpiiri perustuu osittain AMD:n Polaris-arkkitehtuuriin, mutta osa sen ominaisuuksista on vielä Polaristakin uudempia, oletettavasti Vegaan suunniteltuja. AMD on suunnitellut arkkitehtuurinsa siten, että eri piirit voivat tarvittaessa käyttää eri IP-lohkojen eri uudempia ja vanhempia versioita muista käytetyistä lohkoista riippumatta.

PlayStation 4 Pro parannellun laskentavoiman lisäksi samoja uusia temppuja, joika Microsoft toi pöytään Xbox One S:n myötä. Sonyn tuleva konsoli tulee tukemaan siis HDR-näyttöjä ja 4K-resoluutiota, mutta 4K UltraHD Blu-ray -soitinta siitä ei tule löytymään. Sonyn Mark Cernyn mukaan he kuitenkin uskovat, että 4K-resoluution käyttö peleissä tulee vaatimaan lähes poikkeuksetta erilaisia tekniikoita, joilla ruudut renderöidään todellisuudessa pienemmällä resoluutiolla, mutta lopullinen ruudulle päätyvä kuva on kuitenkin 4K-resoluutiolla. Lähimenneisyydessä esimerkiksi Quantum Break käytti neljää 720p-resoluutiolla renderöityä kuvaa lopullisen 1080p-kuvan luomiseksi.