Uusimmat

Sotilaiden taktiikka peittosi tekoälypuolustuksen – kohteeseen lähestymiseen riitti kaadettu kuusipuu

05.02.2023 20:40 Muropaketin toimitus

Tekoälyn hoksottimet eivät riittäneet Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaita vastaan.

Entisellä Pentagonin analyytikolla Paul Scharrella on tekeillään kirja Power in the Age of Artificial Intelligence. Hän jakoi siitä otteen, joka on varsin hauskaa laatua.

Analyytikko kertoi armeijan testanneen tekoälyllä toimivaa valvontajärjestelmää, ja algoritmien kehittämiseksi merijalkaväki kutsuttiin testaamaan sitä.

Sotilaiden tehtävänä oli päästä koskettamaan kohteessa sijaitsevaa robottia, välttäen samalla DARPAn kehittämän tekoälyn silmät, eli turvakamerat. Turvajärjestelmän harhauttamiseen löytyikin varsin helppoja, ja tekoälyn kannalta noloja ratkaisuja.

– Jos merijalkaväen sotilaat pääsisivät sisään ja koskettaisivat robottia huomaamatta, he voittaisivat. Halusin nähdä, mitä tapahtuu, DARPAn apulaisjohtaja Phil Root sanoo kirjassa Scharrelle.

Merijalkaväki keksi päivän aikana eri tapoja livahtaa tekoälyn turvakameroiden ohi. Ratkaisu löytyi esimerkiksi pahvilaatikosta.

Scharren kirjan mukaan kaksi sotilasta lähestyi kameroita 300 metrin matkan kuperkeikoin, eikä tekoäly havainnut heitä. Toinen kaksikko keksi lähes yhtä älyvapaan idean Metal Gear Solid -pelistä, ja he piiloutuivat pahvilaatikkoon liikkuen samalla lähemmäksi. Rootin mukaan he kikattivat koko matkan ajan.

Yksi sotilas puolestaan kaatoi itselleen kuusipuun ja lähestyi kohdetta sen takana. Tekoäly ei hoksannut vaaran lähestyvän silläkään kertaa.

– Kahdeksan merijalkaväen sotilasta – ainuttakaan ei havaittu, Root totesi.

Rootin mukaan tekoäly ei havainnut heitä, koska se oli koulutettu havaitsemaan ainoastaan tavalliseen tapaan liikkuvat ihmiset – ei kuperkeikkoja tekeviä, pahvilaatikon alle piiloutuneita tai puita esittäviä sotilaita.

Task & Purpose -lehti tiivisti tekoälyyn liittyvät ongelmat: ”Tekoäly voi olla erittäin hyvä siinä, mitä se osaa tehdä. Mutta tekoäly ei tiedä, mitä se ei tiedä. Eikä se myöskään tiedä, että sen pitäisi tietää, mitä se ei tiedä.”

Myös Scharren mielestä algoritmit ovat hauraita, ja vastaavia tapauksia tulee aina olemaan. Hän näki ihmisessä kyvyn kehittyä sekä ymmärtää maailmaa rikkaammalla tavalla tekoälyyn verrattuna.