SSD-asemat marginaaliasemassa kannettavissa

24.07.2012 13:35 | Ville Suvanto | 58

Tutkimusyhtiö iSuppli on julkaissut tilastoja kannettavista tietokoneista ja eritellyt ne kiintolevyjen ja SSD-asemien osuuksien mukaan. Vaikka viime vuoden lopun Thaimaan tulvat sekoittivat pahasti kiintolevyvalmistajien tuotantoja ja niiden povattiin pönkittävän SSD-asemien yleistymistä, ne ovat edelleen marginaaliasemassa verrattuna perinteisiin kiintolevyihin.

Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kaikista toimitetuista kannettavista tietokoneista 32 prosenttia oli 450-550 dollarin hintaisia malleja, joissa oli yli 500 gigatavun kiintolevy. 26 prosentin osuudella toiseksi suurin ryhmä olivat 350-450 dollarin kannettavat yli 320 gigatavun kiintolevyllä. Ainoastaan kolme prosenttia oli yli 900 dollarin hintaisia 128 gigatavun SSD-asemalla varustettuja kannettavia tai high-end-luokan kannettavia perinteisellä kiintolevyllä.

iSuppli, Hard Drive-Based PCs Maintain Near-Term Dominance over SSDs in Notebook Market

Keskustelu

12: muutamien kymmenien valokuvien valkkaaminen, pieni käpistely ja muunnos television kautta näyttämistä varten jpegiksi ei kyllä vastaa minun mielikuvaani raskaasta hommasta:-)

Seagaten hybridiasemasta on ainakin itselläni hyviä kokemuksia. Nopeutti reippaasti läppärin käynnistymistä ja ohjelmien toimintaa, mutta tarjosi silti suuren määrän tallennustilaa. Toki levy sisältää edelleen mekaanisen aseman heikkoudet kolausten/tiputusten suhteen.

Eipä vielä oo niin halpoja ja isoja ssd:tä myynnissä että sellasta vois ainoaks levyks edes harkita. Itsellä läppärillä perusohjelmien (photoshop mukaan lukien) lisäksi pelejä, musiikkia ja tv-sarjoja/leffoja illan ratoksi mökillä. Ei siinä millään 60 tai 120 gigasella pärjätä alkuunkaan. Ei oo yhtään ylimitotettu läppärin mukana tullut 500 giganen kovo.

Ei tuo mikään ihme ole kun ihmisten ykköskriteeri kannettavalle tuntuu olevan halpuus ja tietämys tasoa isompi luku on parempi.

Jos ihmiset tietäisivät miten paljon SSD parantaa kannettavan suorituskykyä niin ne yleistyisivät reilusti.

@12

Ai kato, en tajunnutkaan että tähän dual socket xeon myllyyn saa enemmän kun yhden levyn.. mitenhän tässä nyt vittu näin kävi..

@7, 11

Normikokoiseen läppäriin mahtuu usein 2 kiintolevyä, kaikkiin jos ulkoistaa optisen aseman.

Ja noita raskaita hommia tehdään sitten PÖYTÄKONEELLA, johon aivan varmasti mahtuu kymmenien teratavujen edestä HDD-tilaa vaikka siellä joku SSD olisikin…

SSD on paras päivitys budjetilla +100€ ellei kyseessä ole peli-, videonmuokkaus- tai kuvanmuokkauskone, jolloin SAATTAA olla järkevämpää vaihtaa prossunäyttislisätä RAM:ia

@7

Juu tuossa tulikin hyvä pointti. En ymmärrä ainaista vinkumista siitä, ettei kukaan voi tarvita levytilaa kun minäkään en tarvitse.

Jos hyvällä kameralla paukuttellee raw kuvia, ja vielä previewin nopeuttamiseksi samalla kertaa tallentaa myös pienemmän jpeg tjsp kuvan niin aktiivinen kuvausharrastus syö akkiä teran tai pari levyä.

Tulee muutama muukin harrastus mieleen jotka ovat tekiänoikeusjuttujen kannalta laillista ja levyä palaa ihan pirusti. Lisäksi joissakin ammateissa levytilaa menee ihan **tusti.

Tunnen esim taitelian joka tekee pääasiassa tietokoneella kuvia, vievät muuten aika messevästi levyä nekin… samaten photosopille saa tarjota melko raskasta rautaa ja huolella muistia, että noita isoja kuvia pystyy nopeasti käsittelemään.

Lieneekö tämä sitten mikään yllätys kenellekään; piirakkakaaviosta näkyy selvästi, että mitä halvempi kannettava tietokone, sitä suurempi segmentti markkinoilla. Rohkeasti veikkaamalla suurin osa kannettavaa tietokonetta ostajista kuluttajista ostavat koneensa johonkin aivan muuhuin kuin tehokäyttöön, jolloin hinta on erittäin suuri argumentti. Valitettavasti SSD:n ja HDD:n $/GB eivät ole vielä siinä pisteessä, että valinta olisi pelkästään ”makukysymys”.

Alkuperäistä uutista (tai peräti tutkimusta) lukematta on vaikea sanoa, miten tämä ottaa kantaa yrityskoneisiin. Olettaen että ne sisältyvät tähän otantaan, niin homma selittyy vielä entisestään.

Omaan kannettavaan laitoin heti pöytäkoneesta 120Gb:n SSD:n kun sen käsiini sain. Tuolla hoidetaan koulu hommat ja muut tehtävät. Pöytäkoneella pelit, jossa taas 60Gb:n SSD riittää Windowsille, yhdelle/kahdelle pelille ja muutamalle pikku ohjelmalle, jolloin jää tilaa sitten turhalle sekä tietenkin isompi levy jossa esim. Steam asennettuna.

Kyllähän nuo semmoisia vehkeitä on ettei niistä hevillä luovu kunhan pääsee käyttämään ja jos ei mitään ihmeellistä tapahdu jatkavat toivottavasti yleistymistä ja halpenemista.

Mutta valmistajat tietenkin haluavat säästää joka asiassa, niin eipä kait ”ihme” kun halvemmissa kannettavissa ei nähdä SSD-levyjä. Ja osa ihmisistä myös saattaa pelätä viansietoa ja luottavat enemmän mekaanisiin, joskin nuo helpommin vikaantuvat kannettavissa (tiputus esim.).

Tilanne on muuttumassa. Tilastotiedot olivat vuoden alusta. SSD-asemien hinnat ovat sen jälkeen laskeneet selvästi ja kuluttajatkin voivat jo ostaa 120 GB SSD:n alle 90 eurolla. Hintaero HDD:hen on enää muutaman kympin, kysymys lienee jo enemmän kapasiteetista. Itselleni 120 GB riittäisi mainiosti.

Noh, vähän aikaa sitten tuli lomamatkalla kuvattua täyteen 16 gigan kortti, semmoiset 600 kuvaa raw-formaatissa. Ajattelinpa niistä valkata ja käsitellä muutaman kymmenen kuvan otoksen sateisen illan ratoksi mökillä, mutta eihän läppärissä ollut tarpeeksi levytilaa vapaana. Siirsin sitten ulkoiselle usb-levylle, ja oli muuten tuskaisen hidasta käpistellä…

Toisin sanoen: jos sinä et tarvitse satoja gigoja levytilaa läppärissä, se ei tarkoita sitä etteikö joku muu tarvitsisi. Ehkä usb3 auttaisi tässä…

Älkääpä unohtako tätä ”gigantin tehokone” -markkinointia.

HDD:n laittamalla saa näppärästi pirusti isommat lukemat mainokseen. Samaten sitten vaihdosta SSD:hen voi piruillakseen velottaa koko SSD:n hinnan jos joku tajuaa moista pyytää.

@4

Toiset kerää postimerkkejä, toiset bittejä ;)

Pöytäkoneisiin tuohan on kyllä paljon vaikuttanut. Hinnat tulleet alas hyvin ja tilan määrän kasvu myös nostanut SSD’n kilpailukykyä kun ei enää mennäkkään ostamaan sitä uutta F3’sta 50€

Vanhat isot kovot varastoiksi/asemaksi jolle steam yms pelit ja steamtoolilla eniten pelatuimmat SSD’lle. Niin ainakin istellä ja voin nauttia nopeasta käynnistymisestä & nopeista latausajoista peleillä mitä pelaan. Tulevaisuudessa voin nauttia tuosta vain 1’della kovolla ja se on SSD. (siis siinä kohdassa kun 1T=50€ ja hyvä nopeus yms muut)

Ihmettelen suuresti mihin noin yleensäkään tarvitaan useita satoja gigatavuja tilaa. Useilla on satojen gigojen edestä pelejä joita eivät pelaa, kymmenien gigojen edestä musiikkia jota eivät kuuntele, usiden satojen gigojen edestä elokuvia joita eivät katsele jne.

Kai mä oon vaan hassu, kun poistan elkvat katsomisen jälkeen, poistan paskat levyt koneelta joita en tule kuuntelemaan ja pelitkin mahtuu alle kymmeneen gigaan. :|

Suurimmalla osalla tavan tallaajia sen on se ainut kone…
Moni on huomannut, että kattevallakin pystyy jo lukemaan s-postit ja käymään verkkopankissa, joten onhan se pienempänä kätevämpi, mutta kun pitäisi vielä saada se dikipokkarilla otetut tsiljoona kesäloma/serkun 50v bileet kuvat mahtumaan jonnekkin… Kun markkinoille tulee helppo langaton (edullinen) ulkoinen tallennin, niin ehkä sitten tallennustilan tarve kannettavissa vähenee.

Mutta oikeassa olet, että jos kannettava on ostettu vain kannettavaksi, niin 60 Gigaisellakin pärjää!

Tarvittava luotettavuus ja riittävät valmistusmäärät ovat myös esteitä. Näiden kahden syyn takia Applekin on saanut aika tarkkaan valita SSD-hovitoimittajansa.

Mihin ihmiset tarvitsevat kauheasti tilaa läppärissä? Itselläni läppäri on pääasiassa surffikone niinkuin suurimmalla osalla ihmisistä käsittääkseni. Eli tekstinkäsittelyä, nettiä, ehkä elokuvia ja vähän pelailua. 120Gb ssd riittää mainiosti, itseasiassa minulla on 60 gigan tässä 37 gigaa näköjään vapaana. Ei kait niitä kuvia, elokuvia, yms tarvitse siellä läppärissä säilyttää satojen gigojen edestä? Erikseen sitten tapaukset, joilla talouden ainut kone on läppäri.

Muropaketin uusimmat