Uusimmat

Starlink ei toiminut Ukrainan tärkeän operaation aikana – Musk siirsi vastuun nyt Bidenin ja Yhdysvaltain hallinnon harteille

Kuva: @ Pixabay

15.09.2023 19:15 Muropaketin toimitus

Walter Isaacsonin kirjoittaman kirjan mukaan Elon Musk sotkeentui Ukrainan ja Venäjän väliseen sotaan sulkemalla Starlinkin kriittisellä hetkellä. Musk siirsi vastuuta nyt Yhdysvaltain hallinnon kontolle.

Muskista kirjoitetun kirjan mukaan Musk sammutti syyskuussa 2022 satelliittiverkko Starlinkin kesken Ukrainan meridroonihyökkäyksen, joka oli matkalla Sevastopoliin, jossa on sijoitettuna Venäjän laivaston aluksia.

Musk kertoi sittemmin, etteivät satelliitit olleet sillä alueella edes aktivoituja, mutta hän kieltäytyi pyydettäessä kytkemästä niitä päälle.

– (Ukrainan) Hallituksen viranomaiset pyysivät hätätilanteessa aktivoimaan Starlinkin aina Sevastopoliin asti. Ilmeisenä tarkoituksena oli upottaa suurin osa ankkurissa olevasta Venäjän laivastosta, Musk twiittasi viime viikolla.

– Jos olisin suostunut heidän pyyntöönsä, SpaceX olisi ollut selkeästi osallisena merkittävässä sotatoimessa ja konfliktin kärjistymisessä, Musk lisäsi.

Musk siirsi nyt vastuuta Starlink-selkkauksesta Yhdysvaltain hallinnolle. Musk väitti Starlinkin olleen kytkettynä pois päältä, koska Yhdysvalloilla on pakotteita Venäjää kohtaan. Muskin mukaan Starlink ei saa näin ollen olla Krimin alueella toiminnassa ilman Yhdysvaltain hallituksen lupaa.

– Jos olisin saanut pyynnön presidentiltä – siis Yhdysvaltain presidentiltä – olisin ottanut sen käyttöön, Musk sanoi ja lisäsi, ettei tällaista pyyntöä tullut.

Musk kertoi asiasta ohjelmassa The All-In-Podcast, joka julkaistiin Muskin omistamassa yhteisöpalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Musk kertoi ohjelmassa myös uskovansa, että Starlink on Ukrainan hallinnon pääasiallinen kommunikaation selkäranka. Hänen mukaansa rintamallakaan ei toimi mikään muu yhteysmuoto Venäjän signaalihäirinnän vuoksi.

LUE MYÖS: Ukraina hyödyntää droonipommien kehittämisessä ChatGPT:tä ja 3D-tulostusta – sirpaleet läpäisevät panssarin kuin ”kuuma veitsi voin”