Taiwanin mielestä TSMC:tä ei tarvitse tuhota Kiinan hyökätessä – ”kultamunat” jäisivät Kiinalta edelleen haaveeksi

15.10.2022 13:31 Muropaketin toimitus

Taiwan on Yhdysvalloille tärkeä strateginen kumppani. Yksi tärkeä syy tälle on Taiwanin keskeinen asema maailman parhaiden mikropiirien valmistajana.

Yhdysvallat on huolissaan Kiinan teknologisesta kehityksestä. Se ei missään nimessä haluaisi, että Kiinan piiriteollisuus nousisi maailman parhaaksi, ja tätä kehitystä Yhdysvallat hidastaa ainakin vientirajoituksilla.

Taiwanin kansallisen turvallisuusviraston pääjohtaja Chen Ming-tong kertoi, ettei TSMC:n tuhoaminen ole tarpeellista, jos Kiina hyökkää Taiwaniin. Tuhoamista ovat ehdottaneet ainakin entiset Yhdysvaltain hallinnon jäsenet. Taiwanilainen asiantuntija on kuitenkin eri linjoilla.

– Vaikka Kiina saisi käsiinsä kultakanan, se ei pysty munimaan kultamunia, Chen huomautti.

TSMC on sekin riippuvainen ulkomaisista yrityksistä ja toimituksista, joten pelkät tilat olisivat hyödyttömiä, jos Kiina ottaisi Taiwanin haltuunsa.

– Jos ymmärrät TSMC:n ekosysteemin, kommentit ovat epärealistisia, Chen sanoi.

– TSMC:n on tuotava yhteen maailmanlaajuiset elementit ennen huippuluokan sirujen tuottamista. Ilman komponentteja tai laitteita, kuten ASML:n litografialaitteita, ilman avainkomponentteja, TSMC ei voi jatkaa tuotantoaan, Chen vielä lisäsi.

Bidenin hallinnon on kerrottu tekevän valmiussuunnitelmia mahdolliselle Kiinan hyökkäykselle Taiwaniin, ja sen mahdolliselle vaikutukselle maailman piiritarjontaan. Yhdysvaltojen myös sanotaan harkitsevan TSMC:n henkilökunnan evakuointia, jos Kiina hyökkäisi.