Uusimmat

Tällaisia terveysvaikutuksia tietokoneiden ja älylaitteiden käytöllä on – katso 5 herättelevää faktaa

28.12.2020 13:45 Muropaketin toimitus

Tietokoneet ja älylaitteet ovat nykyään välttämätön osa elämää useissa ammateissa ja myös kotioloissa. Ne ovat tuoneet paljon hyvää, mutta niiden vaikutukset terveyteen on hyvä pitää mielessä.

1. Ehkä yksi harmillisimpia negatiivisia vaikutuksia näyttöjen jatkuvasta tuijottamisesta ovat univaikeudet. Keinotekoinen valo saattaa nimittäin vähentää unen kannalta tärkeän hormonin melatoniinin eritystä. Konsti parempaan uneen on pidättäytyä näyttöjen katselemisesta ennen nukkumaan menoa. Viihdettä voi löytää muualtakin – esimerkiksi lehdestä tai kirjasta.

2. Kannettavat tietokoneet ovat tarpeen, jos työskentelee välillä poissa työpisteensä äärestä. Kannettavia ei kuitenkaan ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Kannettavien tietokoneiden näppäimistö ja näyttö ovat niin lähellä toisiaan, ettei fysiologisesti hyvää työskentelyasentoa välttämättä löydy – tämä puolestaan voi aiheuttaa niska- ja hartiaseudun vaivoja.

Jos kannettava on ainut käytettävissä oleva tietokone, siihen kannattaisi asentaa irrallinen näppäimistö sekä hiiri ja asettaa kannettava säädettävään telineeseen, jotta näytön katselukulman saa mieleisekseen.

3. Kuulokkeet eivät ehkä ole varsinainen älylaite, mutta ne on syytä mainita niiden kasvavan suosion vuoksi. Kannattaa pitää mielessä, että kuulokkeet voivat aiheuttaa helpommin kuulovaurion kuin kaiuttimet. Kuulon heikentymisen lisäksi käyttäjä saattaa saada myös tinnituksen, jos kuulokkeet ovat liian kovalla. Aina on vaarana myös se, että varsinkin digitaalisia äänenvoimakkuuden säätimiä käytettäessä äänenpaine voi olla vahingossa liian suurella. Jo hetkellinenkin altistus kovalle äänenpaineelle voi aiheuttaa peruuttamattoman vaurion.

4. Tietokoneita naputeltaessa joutuu useimmiten istumaan paikallaan. Ikävä kyllä jatkuva istuminen on sekin haitallista terveydelle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos valistaa liiallisen istumisen lisäävän tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ja riskiä sairastua useisiin pitkäaikaissairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja masennukseen. Helposti alkaa kertyä myös ylipainoa. Koska tuoli kuitenkin on usein välttämättömistä syistä paikka, jossa vietetään paljon aikaa, sen laatuun kannattaa panostaa. Kaupan kallein tuoli ei tunnukaan enää niin kalliilta, jos huomaa selän olevan kunnossa vielä eläkeiässäkin.

Istumisen haittoja voi minimoida työpäivän aikana kevyellä fyysisellä aktiivisuudella, ja työmatkoihin kannattaisi mahdollisuuksien mukaan käyttää joko pyörää tai omia jalkojaan. Vaikka juuri haukuttiin kuulokkeita, sellaiset ovat mainio piristys kävelymatkoille ja vaikkapa Yle Puheen ohjelmien kuuntelemiseen – mutta muista huomioida liikenne!

5. Näyttöjen liiallinen tiiraaminen voi aiheuttaa näköongelmia, ja kirkkaat valot sekä näytöllä vilistävät grafiikat voivat väsyttää silmiä. Lisäksi ihminen räpyttää silmiään harvemmin, jos hän tuijottaa näyttöä. Tämä voi aiheuttaa silmien kuivumista. Silmien terveydestä huolehtimiseksi ohjelmistoissa kannattaisi käyttää tummia teemoja, näytön kirkkautta voisi vähentää sekä pitää näyttö tarpeeksi kaukana silmistä.