Uusimmat

Tarkempi katsaus Radeon Software Crimson ReLive -ajureiden uudistuksiin

08.12.2016 17:00 Muropaketin toimitus

amd-radeon-software-pro-splash-20161207

Tänään paljastetuissa Radeon Software Crimson ReLive Edition -ajureissa on useita uusia ja parannettuja ominaisuuksia. Näyttö ja mediateknologioiden puolella ajurit osaavat esimerkiksi tunnistaa itsenäisesti rikkinäiset HDMI-kaapelit ja purkaa VP9-koodekilla pakattuja videoita näytönohjainkiihdytyksellä. DisplayPort HBR3 -tuki mahdollistaa puolestaan yhdellä kaapelilla maksimissaan 30 hertsin virkistystaajuuden 8K-resoluutiolla, 60 hertsin 5K-resoluutiolla ja 120 hertsin 4K-resoluutiolla. HDR-standardeista tuettuina ovat HDR10 sekä Dolby Vision.

FreeSync-teknologia tukee jatkossa Borderless Fullscreen -tilaa, joka tunnetaan kenties paremmin Borderless Windowed -tilana. Lisäksi FreeSync tukee uutena virransäästöominaisuutena käyttötilanteen mukaan dynaamisesti ja pehmeästi muuttuvaa virkistystaajuutta. FreeSync on tuettu jatkossa myös Linuxissa sekä avoimen lähdekoodin Core-ajureiden, että suljettujen Radeon Pro -ajureiden kautta.

Radeon WattMan esiteltiin Radeon RX 480 -näytönohjaimen ja Polaris-arkkitehtuurin yhteydessä. Radeon Software Crimson ReLive Edition -ajurit laajentavat WattManin toimintaa nyt myös vanhempiin sukupolviin, ja tuettuina ovat nyt Radeon RX -sarjan lisäksi R9 Fury -sarja, sekä R9 200- ja R9 300 -sarjojen näytönohjaimet, joissa on vähintään toisen GCN-sukupolven grafiikkapiiri.

Radeon Chill on uusi ominaisuus, joka jalostaa vanhaa tuttua Frame Rate Target Control -ominaisuutta. Radeon Chill mahdollistaa grafiikkapiirin kellotaajuuden säätelyn dynaamisesti esimerkiksi pelaajan liikkeiden perusteella pelkän tavoite FPS:n asettamisen sijasta. Teknologian luvataan pienentävän näytönohjaimen tehonkulutusta parhaimmillaan 31 %. Ominaisuus synkronoi lisäksi ruutujen työskentelyn siten, ettei prosessori valmistele uutta ruutua ennen kuin grafiikkapiiri on valmis aloittamaan sen renderöinnin, mikä pienentää input lagia, eli aikaa joka kuluu syötteen antamisesta sen näkymiseen näytöllä. Ominaisuus on oletuksena pois päältä.

Viimeinen merkittävä uusi ominaisuus on ReLive. Kyseessä on AMD:n oma videon reaaliaikainen videonkaappauspalvelu, joka tukee suurimpia pelien streamauspalveluita kuten YouTube ja Twitch, sekä joukkoa niiden aasialaisia vastineita. AMD:n testien mukaan ReLiven käyttö heikentää pelien suorituskykä pahimmillaan 3 – 4 prosenttia. ReLivestä on myös ammattilaissovellusten kanssa käytettäväksi Radeon Pro ReLive -versio osana Radeon Pro -ajureita.

ReLiven ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi maksimissaan tunnin jatkuvasti nauhoittava uusintaominaisuus, helppo yhden klikkauksen takana oleva nauhoitus, streamaus ja kuvankaappauspalvelu sekä mahdollisuus asettaa streamiin joko AMD:n oma, tai käyttäjän itse suunnittelema kehysgrafiikka. Webbikameran kuvan voi niin ikään sijoittaa vapaasti ruudulla mihin tahansa, jonka lisäksi ruudulle saa myös järjestelmän tiedot reaaliaikaisena.