Uusimmat

Teknologiajätit esittelivät uuden koherentin OpenCAPI-väylän

17.10.2016 15:41 Petrus Laine

OpenCAPI

Erilaiset kiihdytinpiirit kehittyvät jatkuvasti, mutta monessa ympäristössä on törmätty tuttuun ongelmaan: menohaluja olisi mutta kaistat on tukossa. NVIDIA ehti jo esittelemään ja ottamaan käyttöön oman NVLink ratkaisunsa tarjoamaan nopeaa väylää prosessorin ja sen kiihdytinpiirien väliin, mutta avointa standardia markkinoilta ei löydy.

Teknologiajätit AMD, Google, IBM, Mellanox ja Micron ovat lyöneet hynttyynsä yhteen uuden OpenCAPI-väylästandardin merkeissä. OpenCAPI (Open Coherent Accelerator Processor Interface) on koherentti väyläratkaisu erilaisten prosessoreiden, kiihdytinten ja muiden piirien välille, ja kuten nimestä saattaa arvata, se on NVLinkistä poiketen avoin.

OpenCAPI tarjoaa 25 gigabitin siirtonopeutta per sekunti per kaista. Verrokiksi esimerkiksi PCI Express 3.0:n nopeus on 8 Gbps per kaista. OpenCAPIn takana oleva yhteenliittymä ei ole vielä paljastanut montako rinnakkaista kaistaa OpenCAPI tulee tukemaan, mutta muun muassa AnandTech odottaa sen olevan selvästi korkeampi kuin PCI Expressin 16 kaistan maksimi. IBM on kertonut tuovansa OpenCAPI-tuen seuraavan sukupolven POWER9-prosessoreihinsa.

Uutisessa aiemmin mainittujen perustajajäsenien lisäksi Contributor-tason jäseniin kuuluvat Hewlett-Packard Enterprise, NVIDIA ja Xilinx. Observer tasolta löytyy puolestaan Dell/EMC. NVIDIAn kuuluminen joukkoon on ainakin jonkin tason yllätys, sillä OpenCAPI kilpailee käytännössä suoraan yhtiön oman NVLinkin kanssa.