Uusimmat

Tekoäly vie näyttelijöiden työt? Ammattiliitto aloitti kampanjan tekoälyä vastaan

23.04.2022 20:20 Muropaketin toimitus

Näyttelemisestä elantonsa saavat henkilöt ovat huolissaan tekoälyn noususta viihdebisneksessä. Esittävien taiteiden työntekijöiden brittiläinen ammattiliitto Equity varoittaa, että AI eli tekoäly vaarantaa näyttelijöiden toimeentulon, elleivät lainsäätäjät puutu asiaan.

Equity käynnisti kampanjan nimeltään ”Stop AI Stealing the Show”, eli suomeksi estäkää tekoälyä varastamasta showta.

Tekoälyn voi valjastaa nykyisin myös ääninäyttelemiseen. Huolta herättää myös syväväärennösteknologia (deepfake), jolla kenen tahansa kasvot voi korvata kenen tahansa kasvoilla.

– Äänikirjoista digitaalisiin avatareihin tekoälyjärjestelmät ovat nyt korvaamassa taitavia ammattitaiteilijoita, Equity sanoo.

Equityn mielestä seuraukset ovat ”dystooppisia”, ellei tekijänoikeuslaki mukaudu tilanteeseen.

Tekoälyllä voidaan luoda synteettisiä esityksiä, ja jopa kuolleiden näyttelijöiden olisi mahdollista nykyisin esiintyä vaikkapa elokuvissa. Liitto on huolissaan siitä, että näyttelijät eivät välttämättä pysty aina hallitsemaan ulkonäkönsä tai äänensä käyttöä, ja heidän kaltaisiaan tekoälyhahmoja voidaan käyttää ilman suostumusta tai riittävää korvausta.

Kun näyttelijät työskentelevät tekoäly-yritysten kanssa, useimmat eivät tiedä oikeuksiaan, ja monien on allekirjoitettava salassapitosopimukset, ammattiliitto Equity sanoo. Ammattiliitto huomasi kyselyssään, että 93 prosenttia äänitaiteilijoista koki tekoälyn uhkaavan heidän työllistymismahdollisuuksiaan.

– Viimeisen kuuden kuukauden aikana ääntäni on käytetty maailmanlaajuisten yritysten valtavissa markkinointikampanjoissa. En saa penniäkään, vaikka uskon, että sopimukseni ei salli kolmannen osapuolen mainontaa, yksi kyselyyn vastanneista kertoi liitolle.

– Tekoälyn kasvava kyky kloonata ihmisääniä sisältää suuren riskin siitä, että äänen omistaja joko saa alikorvauksen tai jää kokonaan korvauksetta, näyttelijä Talulah Riley sanoi.

Equity sanoo olevansa erityisen huolissaan digitaalisen äänitekniikan kehityksestä äänikirjojen luomisessa.

Kampanjaa tukee myös Bev Standing, joka haastoi TikTokin oikeuteen hänen äänensä käytöstä. Kanadalainen äänitaiteilija tallensi noin 10 000 lausetta ääntä Kiinan akustiikan tutkimuslaitokselle käytettäväksi käännöksissä vuonna 2018. Standingin mukaan kiinalainen sosiaalisen median sovellus TikTok on myöhemmin käyttänyt hänen ääntään ilman lupaa.