Uusimmat

ThinSink on maailman ohuin ilmajäähdytteinen jäähdytyssiili

10.05.2011 12:53 Juha Kokkonen

ThinSink

Novel Concepts -niminen yritys on esitellyt ThinSink-jäähdytysratkaisun, jonka se kehuu olevan maailman ohuin tuuletinjäähdytteinen jäähdytyssiili. ThinSinkin tilavuuskohtaisen jäähdytystehon kehutaan puolestaan olevan 25 kertaa parempi, kuin tämän hetken parhaissa mikroprosessorien jäähdytyssiileissä. ThinSink on suunniteltu käytettäväksi pienissä elektronisissa laitteissa, kuten kannettavissa tietokoneissa, näytöissä ja taulutietokoneissa. Jäähdytin voidaan valmistajan mukaan toteuttaa lähes mihin tahansa muotoon sekä jopa piirilevyn sisään.

Lehdistötiedotteessaan Novel Concepts käyttää esimerkkinä luottokortin kokoista (85 x 55 x 0,75 mm ja 13,8 grammaa) ThinSinkiä, joka käyttää läpimitaltaan 40 mm:n smooth fan -tuuletinta. Tuuletin pyörii 6000 RPM ja sen kehutaan toimivan vaivaisella 0,031 watin teholla. Tuulettimen kehutaan olevan hiljainen, sillä sen tasainen tuuletinpinta eliminoi tavallisista tuuletinlavoista tutut pulssi- ja värinä-äänet. 6000 RPM -nopeudella melutasoksi kerrotaan 34 dB (hiljaisempi kuin pehmeä kuiskaus metrin päästä kuultuna). Valmistaja ei kerro tuulettimen toiminnasta sen tarkemmin, mutta ilmeisesti tuulettimessa ei siis ole lainkaan fyysisiä lapoja, vaan se on toteutettu lähellä toista metallipintaa pyörivällä levyllä. Jäähdytystehoksi kerrotaan 2,73°C/W.

ThinSinkin kehutaan olevan myös kustannustehokas, sillä moottori poislukien se koostuu vain kahdesta litteästä osasta, jotka voidaan prässätä tai valaa metallista tai muovista. Hinta yksittäiselle malli-/testikappaleelle on suolaiselta kuulostava 750 dollaria.

Novel Concepts, THINSINK™ (the world’s thinnest forced convection heat sink)

Muropaketin uusimmat