Uusimmat

Tiesitkö, ettei Firefox-selaimen eläin ole nimestä huolimatta kettu? Ja nimikään ei ollut aluksi Firefox

30.12.2020 11:20 Muropaketin toimitus

Firefox-selain on ollut käyttäjien ilona vuodesta 2002 saakka, jolloin siitä julkaistiin testiversio nimeltään Phoenix. Vuonna 2003 nimi vaihtui Firebirdiksi ja lopulta vuonna 2004 Firefoxiksi.

Phoenix-nimestä luovuttiin aikanaan, koska BIOS-valmistaja Phoenix Technologies katsoi nimen rikkovan heidän tavaramerkkiään. Firebird puolestaan oli vaarassa sekoittua Firebird-tietokantaohjelmistoon.

Selaimen nimessä on nykyään sana fox eli kettu, mutta kaikki eivät taida tietääkään, että Firefoxin logossa oleva pitkähäntä ei ole kuitenkaan kettu vaan kultapanda. Isomman serkkunsa tapaan sen mieliruokaa on bambu ja se asustelee Kiinassa ja Pohjois-Myanmarissa.

Firefox on ollut kaikista maista suosituin Suomessa, sillä kotimaassamme se saavutti peräti 45,9 prosentin osuuden selainmarkkinoista vuonna 2008. Tuolloin kärjessä oli Internet Explorer. Nykyään Firefoxilla on Suomessa 8,06 prosentin markkinaosuus.

Firefox ei nauti enää kovinkaan suurta maailmanlaajuistakaan suosiota. Sillä on Statcounterin mukaan enää 3,79 prosentin markkinaosuus Chromen rohmutessa 63,54 prosenttia selainmarkkinoista. Safari on kakkosena 19,24 prosentin markkinaosuudella. Hyvän vastaanoton monilta käyttäjiltä saaneella Edgellä on 10,22 prosentin markkinaosuus.