Uusimmat

TikTok haalii tietojasi eniten ja kakkosena on Googlen palvelu – datan keräämisessä on yksi merkittävä ero

12.02.2022 13:33 Muropaketin toimitus

Mobiilimarkkinointiyhtiö URL Geniusin tutkimuksesta selvisi, että YouTube ja TikTok seuraavat käyttäjiään enemmän kuin muut sosiaalisen median sovellukset.

Tutkimuksessa havaittiin, että Googlen omistama YouTube kerää käyttäjien tietoja enimmäkseen omiin tarkoituksiinsa näyttääkseen osuvia mainoksia. Kiinalainen TikTok eroaa siten, että se sallii enimmäkseen kolmansien osapuolien kerätä tietojasi. Tästä datasta on vaikea sanoa, miten sitä käytetään tai kuka sitä kerää. Tietoja voidaan kerätä jopa sovelluksesta poistumisen jälkeen.

URL Genius käytti tutkimuksen suorittamiseen Applen iOS -käyttöjärjestelmän Record App Activity -ominaisuutta laskeakseen, kuinka monta eri tahoa seuraa käyttäjän toimintaa. Tutkittavana oli kymmenen eri sosiaalisen median sovellusta – YouTube, TikTok, Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, Snapchat, Messenger ja Whatsapp.

YouTube ja TikTok olivat kärjessä 14 dataa keräävällä verkkoyhteydellä, mikä on huomattavasti enemmän kuin tutkimuksen keskimääräinen kuusi dataa keräävää kontaktia per sovellus. Yhteydet syntyivät jo ennen sisäänkirjautumista, pelkästään käynnistämällä sovellus.

Kymmenen YouTuben kontakteista oli sovelluksen omia, mikä tarkoittaa alustan kerävään dataa omiin tarkoituksiinsa. Neljä oli ulkopuolisia, kolmansien osapuolien yhteyksiä. TikTokin 14 dataa keräävästä tahosta peräti 13 oli ulkopuolisia. Tutkimuksen mukaan kolmansien osapuolten suorittamaa seurantaa tapahtui, vaikka käyttäjät olivat estäneet seurannan sovellusten asetuksista.

– Kuluttajat eivät tällä hetkellä näe, mitä tietoja jaetaan kolmansien osapuolien kanssa tai miten heidän tietojaan käytetään, tutkimuksen tekijät sanoivat.

TikTok on ollut aiemmin kritiikin kohteena siitä, miten yritys kerää ja käyttää erityisesti nuorempien käyttäjien tietoja. Väitteiden mukaan yritys on siirtänyt joitakin yksityisiä käyttäjätietoja kiinalaisille palvelimille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump halusi rajoittaa TikTokin toimintaa Yhdysvalloissa, mutta nykyinen virassa oleva presidentti Joe Biden on maltillisemmalla linjalla. Hän on kuitenkin määrännyt ulkomaalaisomisteisten sovellusten mahdolliset turvallisuusuhat arvioitavaksi.