Uusimmat

Tom’s Hardwaren mukaan tallennustilan hinta on nousussa selvästi

02.12.2016 19:04 Muropaketin toimitus

20160206sonyssd2

Tom’s Hardwaren pitkässä artikkelissa käydään läpi useita tilastoja, jotka kaikki näyttävät ikävästi samaan suuntaan. Niin SSD-levyjen kuin perinteistenkin kiintolevyjen hinnat ovat selvästi nousussa. Yksittäistä syytä hintakehitykseen ei ole, vaan kyseessä on useiden muuttujien summa. Merkit ovat kuitenkin hyvin selvät: viime vuosineljänneksellä MLC SSD -muistien hinnat nousivat 6-10% ja vastaavasti TLC SSD -hinnoissa nähtiin 6-9% korotuksia.

SSD-hintojen nousun syyksi listataan esimerkiksi älypuhelinten kasvaneet tallennustilat, SSD-levyjen suosion nousu kannettavien tietokoneiden markkinoilla ja kallis siirtyminen 3D NAND-muisteihin. Älypuhelinvalmistajat työnsivät lisäkapasiteettia lähes kaikkialle, halvoista kiinalaisluureista aina Applen iPhone 7 -malliin asti. Myös Samsung Note 7 -katastrofilla oli oma osuutensa tilanteeseen. Puhelinten julkaisun, takaisinvedon, asiakkaille palauttamisen ja lopullisen takaisinvedon ansiosta Samsung hukkasi miljoonia gigatavuja NAND-piirejä, joista markkinoilla on jo pulaa.

SSD-levyjen osalta Samsung on keskittänyt paukkunsa paremmin voittoa tuottaville yritysmarkkinoille, mikä näkyy kuluttajaluokan SSD-levyjen hintanousuna. Yltiöpäisesti SSD-kapasiteettia ei ole myydä yrityksillekään, esimerkiksi palvelimen tilaaminen SSD-levyllä saattaa tällä hetkellä viivästyttää sen toimitusta  jopa 1-2 kuukautta, siinä missä perinteisellä kiintolevyllä vastaavan palvelimen saa ilman odottelua.

HDD-puolellakin on omat ongelmansa. Alkuvuodesta monet kiintolevyvalmistajat pienensivät tuotantoaan ja sulkivat tehtaitaan. Viime vuosineljänneksellä kiintolevyjen myynti kuitenkin hyppäsi yllättäen 15 % edelliseen neljännekseen verrattuna – kasvu oli suurin piikki alalla seitsemään vuoteen.

Valmistajien ja alihankkijoiden sulkemat tuotantolinjat eivät kuitenkaan avaudu uudestaan avainta kääntämällä. Kysyntää on silti myös SSD-levyjen toimitusvaikeuksista johtuen entistä enemmän, joten markkinatalouden lakien mukaan hinnat väistämättä nousevat.

Tom’s Hardwaren Paul Alcorn uskoo hintojen nousevan jopa 20-25% seuraavien kuukausien aikana. Hän uskoo, että pulaa on niin SSD-levyistä kuin kiintolevyistäkin ensi vuoden loppuun asti.