Uusimmat

TSMC:n piirien kysyntä vähenemässä rajusti – Intel, AMD ja Nvidia leikkasivat tilauksiaan

04.01.2023 15:55 Muropaketin toimitus

Taiwanilaisen TSMC:n sekä myös eteläkorealaisten piirivalmistajien palveluille on jatkossa huomattavasti vähemmän kysyntää.

Viimeisten neljän kuukauden aikana eteläkorealaisten piirivalmistajien tuotanto on vähentynyt 15 prosenttia vuoden 2021 vastaavaan aikaan verrattuna. Kyseessä on Statistics Korean mukaan suurin pudotus sitten vuoden 2009.

Pudotus johtuu ainakin eteläkorealaisten valmistajien tapauksessa erityisesti muistituotteisiin liittyvän kysynnän heikkenemisestä, ja niiden varastot ovat niin ikään huipussaan. Kysynnän odotetaan toipuvan aikaisintaan vasta vuonna 2024.

Micron, Kioxia ja SK Hynix aikovat reagoida tilanteeseen vähentämällä investointeja. Samsung sen sijaan aikoo jatkaa investointejaan uusiin tehtaisiin ja tuotantolinjoihin.

Maailman suurin piirivalmistaja, taiwanilainen TSMC joutuu niin ikään vähentämään tuotantoaan, sillä AMD, Intel ja Nvidia ovat vähentäneet tilauksiaan aiemmin sovitusta. TSMC nautti pitkään tilauslistojen pituudesta, ja he myös nostivat hintojaan. Maailmanlaajuinen taloustilanne ja heikko kysyntä kuitenkin vaikuttaa nyt myös TSMC:hen.

DigiTimesin mukaan TSMC:n suurimmat asiakkaat ovat muokanneet tilauksiaan pienemmäksi vuoden 2022 viimeisestä neljänneksestä lähtien, ja TSMC:n piirivalmistus väheneekin merkittävästi vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Esimerkiksi N7-valmistusprosessin tuotantolinjojen käyttöaste tulee laskemaan noin 50 prosenttia. Lisäksi Applen tarvitsemat N5 ja N4-tuotantolinjat jäävät vajaakäytölle.

Monenlaisten tuotteiden valmistuksessa tarvittavat N28-tuotantolinjat ovat olleet maailmanlaajuisen piiripulan vuoksi viime vuosina kovassa käytössä. Jopa nekin ovat silti jäämässä vajaakäyttöisiksi.

DigiTimes arvioi, että TSMC:n vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen myynti laskee 15 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Analyytikot arvelevat piirien kysynnän silti palaavan normaaliksi vielä vuoden 2023 aikana.

Huonosta tilanteesta huolimatta TSMC:n liikevaihdon odotetaan kasvavan tänä vuonna, mutta ei niin voimakkaasti kuin vuosina 2021 ja 2022.

LUE MYÖS: Samsung haastaa TSMC:n johtavana piirivalmistajana – geopoliittiset riskitkin voivat vaikuttaa taustalla