Uusimmat

Tulevaisuuden internet voi käyttää kvanttilomitusta tiedon välittämiseen – parantaisi tietoturvaa

30.05.2022 21:11 Muropaketin toimitus

Ronald Hanson ja hänen kollegansa Delftin teknillisestä yliopistosta Hollannista rakensivat verkon, joka koostui timanttipohjaisista ​​kubiteista.

Verkko oli järjestetty kolmeen solmuun, nimeltään Alice, Bob ja Charlie. Alicen ja Charlien välillä ei ollut suoraa yhteyttä, vain epäsuora linkki, joka jaettiin Bobin kanssa, mutta Alice ja Charlie jakoivat kvanttisidoksen.

Kvanttiverkko voi teleportata tietoa toisiinsa liittymättömien solmujen välillä hyödyntämällä kvanttilomittumista. Kun Charlien kvanttitila muuttui, myös Alicen tila muuttui, mikä tarkoittaa, että tiedot ”teleporttasivat” Bobin poikki kulkematta sen läpi.

Ajatuksena on rakentaa verkko kvanttibiteistä tai kubiteista, jotka ovat lomittuneet kubiteihin muualla verkossa. Kvanttilomittumisen hyödyntäminen tiedonsiirrossa ei nopeuttaisi tiedonsiirtoa, sillä edelleen tarvittaisiin myös nykyistä teknologiaa. Kvantti-ilmiöiden hyödyntäminen kuitenkin olisi askel kohti erittäin tietoturvallisen ja hyvän yksityisyydensuojan tarjoavan kvantti-Internetin rakentamista.

– Se on todella teleportaatiota kuten tieteiselokuvissa, Hanson sanoo.

– Tila tai informaatio todella katoaa toiselta puolelta ja ilmestyy toiselle puolelle, ja koska se ei kulje niiden välissä, se ei myöskään voi kadota, Hanson jatkoi.

Lomittumisen käyttäminen tiedonsiirtoon on ollut teoriassa mahdollista vuosikymmeniä. Hollantilaiset tutkijat onnistuivat demonstroimaan kvanttiverkon käytännössä, sillä solmuissa oli muistikubitteja, jotka voivat säilyttää kvanttitiloja pidempään kuin tavalliset kubitit.

Muut tieteilijäryhmät ovat tutkineet myös ainakin fotonien lomittumista, ja sen hyödyntämistä tiedonsiirrossa.

Muropaketin uusimmat