Tutkijat kehittivät metamateriaalin joka havaitsee ihmisen kehon muutoksia – myös muita käyttötarkoituksia

06.06.2021 16:23 | Muropaketin toimitus

Pittsburghin yliopiston tutkijat kertoivat kehittäneensä mahdollisesti ”vallankumouksellisen” ja monikäyttöisen metamateriaalin, joka toimii ainakin anturina sekä nanogeneraattorina. Sen yhtenä ominaisuutena on muutoksien havaitseminen ihmiskehossa.

Itsetietoiseksi metamateriaaliksi kutsuttua keksintöä on jo kokeiltu käyttää sepelvaltimon stenttinä. Sen avulla voi havaita restenoosin eli uusiutuvan ahtauman ihmiskehossa ennen kuin se aiheuttaa riskin potilaan elämälle.

Materiaalilla on myös muita ominaisuuksia. Sitä voi käyttää ainakin iskunvaimentimena, lentokoneiden siivissä sekä avaruusmatkailuun liittyvissä sovellutuksissa. Jos materiaali altistuu paineelle, materiaali sähköistyy materiaalin johtavien ja dialektristen kerrosten välillä. Tätä ominaisuutta voi käyttää ainakin tiedon välittämiseen materiaalin kunnosta.

Materiaalilla on erittäin korkea vastustuskyky muodonmuutoksille. Lisäksi materiaalissa on tutkijoiden mukaan yhdysrakenteinen ”hankaussähköinen nanogeneraattori mekanismi”, jonka ansiosta materiaali ei tarvitse lisävirtalähdettä. Tiettävästi materiaali voi varata sähköä satojen wattien verran.

Tutkijat kertoivat vielä materiaalin olevan kevyttä, matalatiheyksistä ja edullista.

Muropaketin uusimmat