UUSIMMAT

Ukraina jäljittää Venäjää auttavia sabotöörejä tekoälyllä – yksi isku estetty valtiojohtoa vastaan

25.06.2022 20:47 Muropaketin toimitus

Modernissa sodankäynnissä on tarvetta tekoälyllekin. Ukrainan sisäministeriö kertoi jäljittävänsä sen avulla sabotöörejä.

Ministeriö kertoi sabotaasin vastaisisten toimien kohdistuvan esimerkiksi henkilöihin, jotka saattavat vaarantaa Ukrainan vastahyökkäyksiä tai auttaa Venäjää sen hyökkäyksissä. Sabotoijilla voi olla muun muassa tehtäviä kuten paljastaa viholliselle Ukrainan sotilaiden sijainnit tai parantaa Venäjän pommitusten tehokkuutta osoittamalla maaleja.

Ministeriön mukaan Ukrainan poliisi on taistellut sabotöörejä vastaan ​​heti Venäjän hyökkäyksestä saakka. Venäjän hyökkäyksen alkuvaiheissa Ukraina esimerkiksi tunnisti 5-10 henkilöä, joiden tehtävänä oli terroriteot ja sabotointi muun muassa Ukrainan pääkaupungin Kiovan keskustassa. Lisäksi ministeriön mukaan terroriteko valtion johtoa vastaan on onnistuttu estämään.

Ukrainan sisäministerin mukaan hyökkäyksen vanavedessä on perustettu yli 123 sabotaasin vastaista ryhmää, ja 1500 ihmistä on mukana. Ministerin mukaan yli 800 sabotaasista ja tiedustelutoiminnasta epäiltyä ihmistä on jo pidätetty ja toimitettu Ukrainan turvallisuuspalvelulle.

Viranomaiset käyttävät apunaan valtavaa tietomäärää. Mukana on ainakin poliisin tietokanta, joka sisältää noin kaksi miljoonaa ihmistä, joiden epäillään toimivan puolisotilaallisissa yksiköissä.

Sisäministeriöstä kerrotaan, että tekoäly on yksi Ukrainan tehokkaimmista työkaluista sabotöörien tunnistamisessa. Tiettävästi tekoäly analysoi valtavaa määrää tietoa, jonka on kerännyt niin viranomaiset kuin muutkin sabotöörin vastaisessa toiminnassa olevat tahot. Pelkästään kuvia on käytössä yli kymmenen miljardia kappaletta.

Ukrainan siviilit ovat niin ikään auttaneet lainvalvontaviranomaisia ​​sabotaasin vastaisissa toimissaan ilmoittamalla mahdollisista epäillyistä. Sisäministeriön lausunnon perusteella viranomaisten toiminta ei vaikuta olevan mielivaltaista, sillä heidän mukaansa ”vain joka kymmenes raportti pitää paikkansa”.

Venäjä puolestaan ilmoitti viime kuussa pidättäneensä ”Ukrainan natsien” kannattajan Kemerovon kaupungissa. Hänen väitettiin vaurioittaneen kahta voimajohtoa aiheuttaen tilapäisen sähkökatkon alueella.