Uusimmat

Urheilun superkesä on menossa Euroopassa – yllättävänkin moni katsoo urheilunsa laittomasti

Kuva: EUIPO

15.06.2024 13:21 Muropaketin toimitus

Miljoonat eurooppalaiset katsovat urheilutapahtumia laittomasti. Näin tekevät myös suomalaiset. Varsinkin nuorista melkoinen osa tekee näin.

EU:n teollisoikeuksien virasto (EUIPO) käynnistää maailmanlaajuisten urheilutapahtumien alkaessa Reilu peli -kampanjan, jossa faneja kehotetaan katsomaan virallisia lähetyksiä ja ostamaan ainoastaan sellaisia tuotteita, joiden alkuperä on vahvistettu.

Kampanjalle on paikkansa, sillä EUIPOn IP Perception 2023 -tutkimus tuo esiin, että 12 prosenttia EU:n kansalaisista on katsellut ladattua tai suoratoistettua sisältöä laittomista lähteistä seuratakseen urheilua. Yli neljännes (27 %) 15–24-vuotiaista nuorista myöntää käyttävänsä laittomia verkkokanavia urheilun katseluun.

Myös Suomessa tämä osataan. Yhteensä kahdeksan prosenttia Suomen kansalaisista katseli ladattua tai suoratoistettua sisältöä laittomasti verkosta seuratakseen urheilua. Nuorista 15–24-vuotiaista näin teki 30 prosenttia. Yleisintä laiton katselu oli Bulgariassa.

Laittomasta katselusta 58 prosenttia EU:ssa tapahtuu suoratoistona ja 32 prosenttia latauksina. Live-tapahtumien laitonta sisältöä voidaan levittää verkossa monin tavoin, kuten mainostulojen hankkimiseen perustuvien laittomien tilauspalvelujen ja internetin avointen suoratoistopalvelujen kautta.

Suurten urheilutapahtumien lähetysoikeuksien lisäksi immateriaalioikeudet ulottuvat kaikkialle ikonisista olympiarenkaista ja huippu-urheilijoiden nimistä ja kuvista urheiluvarusteisiin ja tapahtumien virallisiin maskotteihin sekä muistoesineisiin.

Siellä missä on rahaa ja miljoonia katsojia ja kuluttajia, siellä myös huijarit voivat tehdä voittoa. Laiton suoratoisto vaikuttaa verkossa kaikkeen sisältöön, kuten urheilutapahtumiin. EUIPO arvioikin, että piratismi kaikissa tiedotusvälineissä tuottaa vuosittain yhteensä miljardi euroa laittomia tuloja. Live-tapahtumiin liittyvän piratismin ongelma uhkaa urheilussa sen rahoituksen jatkumista.