Uusimmat

USB-C saa päivityksen – USB-IF-yhteisö toivoo selkeyttä merkintöihin

22.10.2022 09:20 Muropaketin toimitus

USB-C-liitäntätyyppien sekavuutta on ihmetelty laajalti. Käyttäjillä on kohta jälleen uusi kaapelityyppi pähkäiltävänään.

Eri tyyppiset USB-C-kaapelit aiheuttavat sekaannusta käyttäjien mielissä, sillä samalla liittimellä varustettuja kaapeleita on saatavilla useilla eri nopeuksilla ja virtaspesifikaatioilla, eivätkä selkeät merkinnät ole itsestäänselvyys.

USB-C tukee hitaimmillaan nopeutta 0,46 Gbps (USB 2.0), ja nopeutta on riittänyt kaapelista riippuen aina 40 Gbps saakka (USB4. Thunderbolt 4, Thunderbolt 3). Nyt USB-C on saanut jälleen uuden version nimeltään USB4 Version 2.0. Tekniikka käyttää uutta fyysistä arkkitehtuuria (PHY) ja PAM-3-enkoodausta.

Uusi versio tarjoaa kaksisuuntaisen nopeuden 80 Gbps, ja vaihtoehtoisesti yhteys voi käyttää nopeuksia 120 Gbps ja 40 Gbps. 120 Gbps -tila on tarpeen esimerkiksi joidenkin tarkkojen ja teknisesti edistyneiden näyttöjen tapauksessa. ArsTechnican mukaan nykyiset, passiiviset 40 Gbps nopeuden USB-C-kaapelit saattavat toimia ainakin lyhyissä yhteyksissä niin ikään nopeudella 80 Gbps.

USB-IF-yhteisö toivoo, että USB-kaapelit merkittäisiin jatkossa yksinkertaiseen tyyliin niiden nopeudella. Erikoisia valmistajan keksimiä nimiä, ja myös pelkkää USB4 2.0 -merkintää tulisi välttää. Oikea merkintä olisi USB 80 Gbps.