UUSIMMAT

Uskoisitko että tietokoneiden korpuilla on edelleen tärkeää käyttöä? Ja vielä matkustajalentokoneissa!

16.08.2020 10:49 | Muropaketin toimitus

Moni lukijoista on varmasti kauan sitten käyttänyt 3,5 tuuman diskettejä, eli tuttavallisemmin sanottuna korppuja. Niitä on edelleen käytössä maailmalla jopa kriittisissä käyttökohteissa.

TechSpot kertoo, että matkustajalentokoneita valmistavan Boeingin edelleen palveluksessa olevissa koneissa käytetään vieläkin diskettejä. Niihin turvataan ainakin Boeing 747-400 -lentokoneissa, jonka ensilento oli vuonna 1988.

Lentokoneiden huoltohenkilökunta käyttää diskettejä ohjelmistopäivitysten asentamiseen sekä tarpeellisen informaation kuten lentokenttätietojen, välietappien ja lentoreittien päivittämiseen. Päivityksiä täytyy tehdä melko useinkin – 28 päivän välein. Tietokantojen koon kasvettua päivityksiin saatetaan tarvita nykyään kahdeksankin diskettiä.

Boeing ei ole ainut korppujen käyttäjä, sillä niihin on jämähdetty joissakin muissakin kriittisissä kohteissa – jopa kansainvälinen avaruusasema ISS on riippuvainen disketeistä. Yhdysvaltain puolustusministeriö puolestaan lakkasi käyttämästä korppuja ydinasejärjestelmissään vasta viime vuonna.

Korpuille toki löytyy vielä lisääkin käyttökohteita. Esimerkiksi muusikoilla saattaa olla joskus käytössään vanhoja laitteita kuten samplereita. Ne tarvitsevat korppuja soundien tai kappaleiden tallentamisessa ja lataamisessa.

Vielä korppujakin vanhempi disketti on 5 1/4 -tuuman lerppu. Erona korppuun on, että se on ohuempi ja taipuisa. Alla olevalla videolla esitellään Boeing 747-400 -lentokoneen korppuasema kohdassa 7:45.